van der Horst

Dakar: Audi pakt dagwinst en kop

Stéphane Peterhansel - Audi
Stéphane Peterhansel - Audi
De Franse recordwinnaar Stéphane Peterhansel heeft de tweede etappe van de Dakar Rally gewonnen. Hij haalde het nipt voor Sébastien Loeb. Guillaume de Mévius verliest de leiding aan Carlos Sainz. Audi kende dus met dagwinst en de nieuwe leider een begenadigde dag.
Ruim 450 kilomter richting Al Duwadimi, en een eerste ontmoeting met duinen en zand. Het profiel van vandaag kon niet meer verschillen dan dat van zaterdag. Er werd dan ook een blik nieuwe namen opengetrokken, met een aantal verliezers van de openingsdag, helemaal bovenaan.

Guillaume de Mévius - Toyota Hilux Overdrive
Guillaume de Mévius - Toyota Hilux Overdrive
Guillaume de Mévius (Overdrive Toyota) moest als eerste de baan op en dat is nooit een cadeau. Hij verloor vooral in de openingsfase veel tijd en moest uiteindelijk 27 minuten toegeven, en zijn koppositie. De Mévius blijft wel goed vooraan in de algemene stand.

Voor de dagwinst ging het al snel tussen Stéphane Peterhansel (Audi) en Sébastien Loeb (BRX), maar ook Seth Quintero (Toyota) was nooit veraf. De drie grote merken dus bovenaan, wat de spankracht uiteraard ten goede komt. Peterhansel haalde het uiteindelijk met een halve minuut voorsprong op Sébastien Loeb. Quintero moest drie minuten toegeven. Titelverdediger Nasser Al-Attiyah (BRX) werd vierde op ruim zes minuten. Yazeed Al Rajhi (Overdrive Toyota) sluit de top vijf. Carlos Sainz (Audi) werd zevende, maar neemt wel de kop van deze Dakar.

De algemene stand ligt dus helemaal overhoop. Sainz leidt met twee minuten voorsprong op Al Rahji. Loeb wist een snertdag en zijn verlies van gisteren helemaal uit, en staat op vier minuten. Quintero en de Mévius rondden de top vijf. Mattias Ekström (Audi) is zesde en ook Al-Attiyah rukt op. Hij is nu zevende voor Lucas Moraes (Toyota), Stéphane Peterhansel (Audi) en Guerlain Chicherit (Overdrive).

Bij de motoren deden de Honda's het goed met José Ignacio Cornejo Florimo als dagwinnaar en Pablo Quintanilla op stek drie. Luciano Benavides verstoorde een één-twee als tweede, op zijn Husqvarna. Ross Branch blijft leider.

Morgen trekt de karavaan naar Al Salamiya, over een rit van 438 wedstrijdkilometers. De deelnemers krijgen een beetje van alles voorgeschoteld en mogen zich ook niet vergalloperen, want na de rit wacht maar een korte serivcebeurt in het bivak.

Stand 13.15 uur

foto: ASO - DPPI



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op zondag 7 januari 2024.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons