van der Horst

Dakar: Belgen doen gouden zaak na rustdag

Sébastien Loeb - BRX Hunter
Sébastien Loeb - BRX Hunter
Sébastien Loeb en de Belg Fabian Lurquin hebben de negende proef van de Dakar Rally gewonnen. Met die derde dagwinst komen ze ook op het virtuele podium. Guillaume de Mévius deed dan weer een gouden zaak bij de T3 lichte prototypes met een tweede plaats in de eerste etappe na de rustdag.
De rit naar Haradh liep vooral over onverhard, met een stevige duinengordel in de tweede helft van de 358 kilometerlange proef. Bij Audi lijkt het tij ook na de rustdag niet te keren. Carlos Sainz (Audi) ging over de kop en moest per helikopter worden weggebracht. De Spanjaard vroeg echter om rechtsomkeer te maken om zijn weg verder te zetten in de RS Q e-Tron... Wellicht wordt dit één van de sappigste anekdotes van deze Dakar.

Nasser Al-Attiyah (Gazoo Racing) kende niet de beste dag. Hij liet in de eerste helft al snel 10 minuten liggen en bekwam daar niet meer van. De Qatarees hoeft zich uiteraard nog geen zorgen te maken. Integendeel, want teamgnoot Henk Lategan (Gazoo Racing) liet nog meer tijd liggen door mechanische problemen. Het werd al snel duidelijk dat Sébastien Loeb (BRX) vol voor de etappewinst ging gaan, en daarbijkomend een zaakje wilde doen in het algemeen klassement. Loeb haalde het voor zijn merkgenoten Vaidotas Zala (BRX) en de stilaan onvermijdelijke Fransman Guerlain Chicherit (BRX). Mattias Ekström (Audi) volgde aanvankelijk goed, maar moest vrede nemen met de vierde stek. Een kleine pleister op een gapende wonde bij Audi.

Algemeen blijft Al-Attiyah de autoritaire leider. De Braziliaanse rookie Lucas Moraes (Overdrive) blijft verbazen en is nu tweede op een uur en twintig minuten. Loeb schuift het podium op, en nadert tot op een uur en drie kwartier van de Qatarees. Henk Lategan blijft wel in het spoor, als vierde. Giniel de Villiers (Gazoo Racing) rond de top vijf af, op ruim twee uur.

Guillaume de Mévius - GRally OT3
Guillaume de Mévius - GRally OT3
In T3 kwam de Mévius (GRally OT3) twee seconden te kort voor zijn tweede dagwinst. De Argentijn David Zille (Can-Am) won de etappe. De Mévius doet wel een uitstekende, omdat Austin Jones (Red Bull) pas als negende aantikte op bijna tien minuten van de leider. De jonge Belg heeft nu bijna 13 minuten voorsprong op de Amerikaan.

Bij de motoren was Husqvarna opnieuw aan het feest met winst voor Luciano Benavides. Skyler Howes (Husqvarna) houdt nog amper drie seconden over op Toby Price (KTM) in de algemene tussenstand. Daar wordt dus gegoocheld en gebikkeld met en om seconden.

Morgen volgt er een korte proef, van amper dik 100 kilometer, richting Shaybah. De deelnemers krijgen een zanderig voorproefje van het zogenoemde 'Lege Kwartier', nabij de Omaanse grens, waar twee marathonproeven wachten in het tweede deel van de week. Voor de teams is dit ongekend woest terrein. Wie die overleeft, mag al uitkijken naar de finish, op 15 januari.

Stand: 13 uur

Foto: ASO - DPPI | Charly Lopez & F. GoodenDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op dinsdag 10 januari 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • St. Paul

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons