van der Horst

Dakar: Belgen tonen zich in Dakar

Sébastien Loeb - BRX Hunter
Sébastien Loeb - BRX Hunter
De Dakar Rally in Saoedi-Arabië is halfweg en enkele Belgen hebben zich al getoond in de eerste week. Helaas is de Belgische vloot niet meer volledig, na onder meer de opgaves van Guillaume de Mévius en motard Walter Roelants.
  • Shopa
De beste Belg in koers is weinig verrassend Fabian Lurquin. Aan de zijde van Sébastien Loeb (BRX Hunter) ligt hij op koers voor een podiumplaats bij de wagens. De navigator deed het de hele week uitermate goed, behalve vrijdag, toen ze iets te lang het spoor volgden van Henk Lategan (Toyota) en zo kostbare tijd verloren. 

Erwin en Oliviet Imschoot blonken uit in regelmaat en zijn zo opgerukt naar de 30ste plaats algemeen, wat uitermate knap is van het ervaren duo. Ook Alexandre Leroy (CR6) komt helemaal onder stoom. Vrijdag klokte hij zelfs een twaalfde tijd algemeen waarmee hij is opgerukt naar een 36ste plaats algemeen. Ook Charly Gotlib zit nog in koers. Hij loodst Khalid Aljafla voorlopig naar een plaats in de top vijftig.

Guillaume de Mévius
Guillaume de Mévius
Guillaume de Mévius (OT3 Red Bull) was misschien dé Belg van deze Dakar met twee podiumplaatsen en zelfs een dagoverwinning. Hij moest helaas opgeven nadat hij de rolkooi brak van zich prototype. Ook François Beguin is al onderweg naar huis.

Bij de motoren moest de ervaren Walter Roelants vroegtijdig opgeven nadat hij ten val kwam. Vooral de rookie Jérome Martiny laat zich opmerken met een 37ste plaats algemeen. Mikael Despontin staat aan de poort van de top vijftig. Mathieu Liebaert, de tweede Belgische rookie bij de motoren, is 68ste. De enige Belg bij de SSV's is Serge Bruynkens die de Nederlander Jan De Wit naar een voorlopige 35ste plaats navigeerde.

Igor Bouwens - Iveco
Igor Bouwens - Iveco
Peter Willemsen (Iveco) is eerste Belg in de klasse voor de trucks. Hij is mooi zevende algemeen aan de zijde van Martin Van der Brink. Aan de rijders van Kamaz is er voorlopig weinig te doen. Jan Van Der Vaet (Renault) is negentiende als navigator van Pascal De Baar. Ze hadden lang uitzicht op een stek in de top tien, maar verloren op het einde van de week wat terrein. Igor Bouwens (Iveco) kende ook al zijn deel van de problemen, onder meer door een gebroken schokdemper, en misten zo de kans om zich in de top twintig te handhaven. Ze zitten ongeveer in buurt van Dave Berghmans, net buiten de top dertig. Dave Ingels is 39ste. Het enige volledige Belgische team onder aanvoering van Didier Monseu is allerlaatste, maar zit wel nog in koers.

Vanaf nu gaat het pijlsnel naar Jeddah waar de rally vrijdag eindigt.

Foto: Willy Weyens en ASO-DPPIDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op zondag 9 januari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons