van der Horst

Dakar: Chicherit verrast met dagzege in etappe 3

Guerlain Chicerit - BRX
Guerlain Chicerit - BRX
De Franse alleskunner Guerlain Chicherit heeft de derde etappe van de Dakar Rally gewonnen. Titelverdediger Nasser Al-Attiyah kende zijn deel van de pech maar komt toch op kop te staan van deze editie, omdat Carlos Sainz een pak tijd verloor. Ghislain de Mévius verdedigt zijn virtuele podiumstek bij de lichte prototypes.
  • Prospeed Competition
De rit naar Ha'Il kondigde zich aan als één van de mooiste en snelste, maar de navigatoren moesten dan wel goed wakker zijn. Lekke banden en technische problemen werden echter het deel van tal van protagonisten waardoor jongens uit de tweede rij hun kans roken om zich terug in de strijd te werken en vol in te zetten op een goede dagnotering. Door het weer werd de etappe ook iets vroeger afgevlagd.

Yazee Al-Rahji (Overdrive) startte het snelst, maar na een intermezzo van Henk Lategan (Gazoo Racing) nam Guerlain Chicerit in zijn privé-BRX over en stond die positie niet meer af. Lategan eindigde uiteindelijk op drie minuten. Een tot nu bleke Orlando Terranova (BRX) verzachtte het leed bij BRX - Sébastien Loeb kende een nieuwe baaldag - met een podiumstek. Recordwinnaar Stéphane Peterhansel (Audi) deed hetzelfde voor Audi met een vierde stek, want Carlos Sainz (Audi) kwam al snel in de problemen en zakt terug in de stand.

Algemeen neemt Nasser Al-Attiyah (Toyota) de kop. Ook de Qatarees kende heel wat problemen, maar redde wel de meubelen tijdens deze calvarietocht. Al-Rahji is nu tweede op 13 minuten. Peterhansel is plotsklaps derde op ruim 20 minuten. Simon Vitse (Optimus) blijft verbazen. De Fransman is vierde op een zucht van Peterhansel. Leek de Dakar gisteren al in een eerste plooi te vallen, dan spreken we vandaag een andere taal.

Bij de T3 lichte prototypes blijft Guillaume de Mévius (GRally OT3) verbazen. Hij reed naar een sterke podiumplek en moest enkel Austin Jones (Red Bull) en Seth Quintero (Red Bull) laten voorgaan. De Belg schuift zo op naar een tweede stek, op amper een minuut van Quintero die de leiding pakt.

Daniël Sanders (GasGas) zijn gok pakte goed uit bij de motoren. De Australiër lostte het gas gisteren om de weg niet te moeten openen. Hij boekte dan ook een dubbelslag, met dagwinst en de koppositie. Mason Klein (KTM) is leider af, maar blijft tweede, op vier minuten van Sanders.

Morgen staan er 425 wedstrijdkilometers op het programma. De karavaan trekt meteen de duinen in. Daarna mogen de navigatoren opnieuw proberen uit te blinken om het verschil te maken.

Stand: 17.30 uur

Foto: ASO - DPPI 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op dinsdag 3 januari 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons