van der Horst

Dakar Classic: De Leeuw, Feryn & Burgelman met leidende vrachtwagen richting finish

Mercedes truck van Tom De Leeuw, Cédrec Feryn & Bjorn Burgelman
Mercedes truck van Tom De Leeuw, Cédrec Feryn & Bjorn Burgelman
Tijdens de voorlaatste etappe van deze tweede editie van de Classic Dakar won het Franse duo Galpin / Galpin dat gisteren op een vierde plaats stond in strijd voor de derde plaats algemeen met de Spanjaarden duo Fuster Pliego & Ramirez Moure in de Mercedes G320. En dit met amper 50 punten achterstand. De Spanjaarden werden pas 18de maar moesten amper 35 punten toegeven en blijven derde, maar de voorsprong is geslonken naar amper 15 punten. Beiden staan wel aan de leiding in hun respectievelijke klasse H1 & H2.
Binnen de top 2 moet er reeds een half mirakel gebeuren indien daar nog een wijziging zou in komen.  De Fransen Mogno & Drulhon staan met de Toyota Landcruiser reeds vier dagen aan de leiding en hebben een mooie voorsprong uitgebouwd van maar liefst 226 punten op hun landgenoten Arnaud Euvrard & Adeline Euvrard met een Mercedes ML. Die hebben dabn op hun beurt 95 punten voorsprong op de twee teams die strijden voor de derde plaats.

Koen Wauters & Pascal Feryn - Toyota Landcruiser
Koen Wauters & Pascal Feryn - Toyota Landcruiser
Met hun vijfde plaats had het trio Celma Obiols / Ribas / Toral met hun Mercedes truck de leiding in handen bij de trucks en waren in de running voor een top 5 algemeen. Maar de Spanjaarden beleefden een rotdag en zakken naar de 30ste plaats en vierde in de klasse. Je wenst het niemand toe op een zucht van de finish. Hierdoor komen de Feryn Dakar Sport-Mercedes van Tom De Leeuw, Cédric Feryn en Bjorn Burgelman aan de leiding bij de trucks en een voortreffelijke zesde plaats algemeen. Daarenboven hebben ze een grote voorsprong op de twee truck in de race. Over de voorlopige leidersplaats wil Tom De Leeuw niet al te veel kwijt.

Mercedes truck van Tom De Leeuw, Cédrec Feryn & Bjorn Burgelman
Mercedes truck van Tom De Leeuw, Cédrec Feryn & Bjorn Burgelman
“Uiteraard is het fijn om aan de leiding te staan. Onze regelmaat en onze aanpak, zonder daarbij gebruik te maken van technische hulpmiddelen, werkt. Maar, het verhaal van de beer en het vel weet je wel? Onze collega truckers hebben vandaag pech gehad. Je wenst dat niemand toe, maar het maakt wel deel uit van het spel. Maar morgen kan ons dat ook overkomen. We blijven gefocust, niets is binnen, niets is gewonnen.”

Koen Wauters en Pascal Feryn (Toyota) blijven ook na de elfde etappe op de twaalfde plaats en vierde in hun klasse. Na het wegvallen van de Spaanse truck moesten ze op donderdag de Litouwers Valiukevicius – Kavaliauskas (Toyota) laten voorgaan. Het verschil met hen is slechts tien strafpunten.

Koen Wauters - Toyota Landcruiser / Feryn Dakar Team
Koen Wauters - Toyota Landcruiser / Feryn Dakar Team
“De eerste navigatietest was niet al te duidelijk. We hebben daar wat punten laten liggen”, zegt Koen Wauters. “De daaropvolgende navigatietest was dan weer heel goed. Pascal was heel erg bij de pinken. Algemeen blijven we twaalfde. Het mooiste moment van de dag deed zich na de etappe voor. We waren vroeg in het bivak. Samen met Cédric zijn we een berg van zo’n 400 meter hoogte opgewandeld. Het uitzicht dat we daar hadden was fenomenaal. Onze laatste nacht in het bivak komt eraan. Morgen rest ons nog één rit en dan gaat het richting Jeddah. Pascal gaat rijden, ik navigeer.”

Vader en zoon Claeys staan voortreffelijk 22ste algemeen en derde Belgisch team.

Op vrijdagochtend verlaat de karavaan het bivak van Bisha en zet koers naar het eindpodium in Jeddah. Het wordt een trip van 606 km met onderweg een korte klassementsrit van 89 km.

Foto's: Feryn Dakar SportDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Dakar Rally Raid op donderdag 13 januari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • St. Paul

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons