van der Horst

Dakar Classic: Drie Belgische teams in top 10. Van Rompuy / Goris beste landgenoten

Dirk Van Rompuy & Chris Goris - Toyota HDJ80
Dirk Van Rompuy & Chris Goris - Toyota HDJ80
De derde editie van de Dakar Classic is achter de rug. Het was een memorabele editie, deels door de apocalyptische weersomstandigheden waardoor zowel de deelnemers als de organisatie zich regelmatig achter de oren moesten krabben. Resultaat was dat een bepaald stuk van de route en de voorziene marathon etappes moesten worden herzien. Kortom, een Dakar waar nog lang zal worden over gepraat en een editie vol avontuur en onvoorziene omstandigheden.
Mission accomplished voor VR Racing

Erik Qvick - Dakar 2023
Erik Qvick - Dakar 2023
VR Racing kwam met Dirk Van Rompuy / Chris Goris en Erik Qvick / Jean-Marie Lurquin als beste Belgische team uit de strijd en had lang zicht op het algemeen podium. Maar de bijzonder moeilijke en lastige tweede week in het empty quarter en de duinen deed hen uiteindelijk van het podium tuimelen. Maar met een zesde en een zevende eindplaats algemeen op méér dan 80 deelnemers mogen ze zich fier op de borst kloppen. Dirk en Chris werden bovendien tweede in de Iconic Classic Club of de klasse voor wagens met een chassisnummer die ooit in de Dakar reden. Een moedig duo René Declercq / John Demeester wist zich op een prima 8ste plaats te nestelden.

VR Racing
VR Racing
VR Racing was niet naar de Dakar gekomen om een bijrolletje te spelen. Vorig jaar had Dirk Van Rompuy met zicht op een podiumplaats de Dakar 2022 moeten verlaten met een covid besmetting. Dat was toen de tweede editie van de Dakar Classic. Hij heeft toen gezworen om de opgedane ervaring aan te wenden om in 2023 terug te keren en opnieuw het podium te viseren.

Morero/Ruba - Toyota HDJ 80
Morero/Ruba - Toyota HDJ 80
Maar de Dakar Classic kent een ferme groei aan zeer competitief materiaal en ervaren regularity rijders en copiloten. VR Racing liet niets aan het toeval over en kwam opnieuw naar de Dakar met assistentie van het vermaarde TH Trucks Team en met twee wagens tegenover één wagen een jaar eerder. Dit was allemaal onderdeel van een strategie en er werden ook voorbereidende wedstrijden gereden waarvan Erik Qvick er een won in Navarra.

Felicitaties van levende legende Jacky Ickx
Felicitaties van levende legende Jacky Ickx
Na een proloog op 31 december 2022 stonden op nieuwjaarsdag de troepen klaar voor een avontuur van 15 dagen, met één rustdag en twee marathon etappes waarbij de deelnemers gedurende twee dagen geen assistentie mochten krijgen en waarbij ze in een piepklein tentje de koude nachten moesten trotseren in de woestijn.

Galpin-Galpin - Protruck
Galpin-Galpin - Protruck
De eerste leider na de eerste wedstrijddag was de Franse familie Galpin in de bijzonder spectaculaire Protruck. Maar vanaf de tweede wedstrijddag tot en met het einde van deze race was de leiding voor het Spaanse duo Juan Morera en Lidia Ruba in hun Toyota. Zij waren trouwens het enige team dat geen strafpunten verzamelde en dus toch mag worden beschouwd als terechte winnaar van deze derde editie van de Dakar Classic. Ze hadden het wel niet onder de markt met land- en merkgenoten Carlos Santaolalla en Ara Sil I Juanola. Na zeven etappes was het verschil tussen de twee Spaanse teams amper 17 punten, maar Santaolalla pakte nadien 100 strafpunten en zou deze nooit meer kunnen dicht rijden. Ze eindigden uiteindelijk op 101 punten van de winnaars. Zonder die 100 strafpunten wegens overspeed hadden we een bijzonder spannende eindsprint gezien.

Familie Claeys hadden pech met koppeling in 3de positie
Familie Claeys hadden pech met koppeling in 3de positie
Knappe 9de plaats voor Declercq / Demeester
Knappe 9de plaats voor Declercq / Demeester
De Oost-Vlamingen, Eric en Tom Claeys hadden tot en met de 4de etappe de derde plaats algemeen in handen, maar vielen weg met een defecte koppeling. Bij VR Racing speelden Dirk Van Rompuy en Erik Qvick regelmatig haasje over en beiden konden zich handhaven binnen de top 3. Tot Van Rompuy en Qvick vanaf de 7de etappe definitief de derde en vierde plaats bekleedden. Tot de tweede marathon etappe in het beruchte empty quarter of een zandbak van 650.000 km² (20 keer de opp. van België) met veranderlijke en verraderlijke duinen. Hier doken wat navigatieproblemen op binnen het team van VR Racing, waardoor ze respectievelijk zakten naar de zesde en zevende plaats. Een opdoffer met het podium in zicht, maar toch een zeer tevreden team, vooral omdat Dirk Van Rompuy met zijn originele Dakar-Toyota HDJ80 de tweede plaats behaalde in de Iconic Classic Club.

Van Rompuy & Goris
Van Rompuy & Goris
Erik Qvick / Jean-Marie Lurquin
Erik Qvick / Jean-Marie Lurquin
In de voorbeschouwing van deze Dakar Classic had Dirk Van Rompuy gezegd dat de ambitie vooral uitrijden was met de beide wagens, een top 10 algemeen en een podium in de Iconic Classic Club. Het werd een zesde plaats algemeen en zilver in de Iconic Classic Club. Opdracht volbracht dus.


Foto's: VR Racing - Dakar Classic
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Dakar Rally Raid op maandag 16 januari 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons