van der Horst

Dakar Classic: Empty Quarter zorgt voor ommekeer in Belgisch kamp

Morero/Ruba - Toyota HDJ 80
Morero/Ruba - Toyota HDJ 80
Na de tweede marathon etappe is de tussenstand wat door elkaar gegooid. Vooral de Belgische teams kenden een minder goede tweede dag en zakken in het klassement. De tiende en de elfde etappe waren moordend in het Empty Quarter of een zandbak van maar liefst 640.000 vierkante kilometer met veranderlijke en verraderlijke zandduinen in het zuiden van Saoedi-Arabië en rond de grenzen met Oman en Jemen. En dat zorgde voor slachtoffers. Maar ere wie ere toekomst. Het Spaanse duo Morera / Ruba staat met zijn Toyota reeds 10 dagen aan de leiding met een voorsprong van 87 punten op hun landgenoten Santaolalla en Sol I Juanola. Deze laatste kreeg wel 100 strafpunten. Dus deze twee blijven aan elkaar gewaagd voor de eindzege.
  • Hamofa Performance
Dirk Van Rompuy & Chris Goris - Toyota HDJ80
Dirk Van Rompuy & Chris Goris - Toyota HDJ80
De tweede marathon etappe (de eerste was niet voorzien en kwam door de slechte weersomstandigheden) van Haradh richting Shaybah is tegen de ribben blijven plakken binnen het team van VR Racing dat met Van Rompuy / Goris en Qvick / Lurquin een pak tijd en punten verloor. Normaliter had vandaag dan de derde marathon etappe moeten verreden worden, maar die is afgelast, waardoor de assistentie vandaag in Haradh zijn ding kan doen en de tentjes in de wagen kunnen blijven.


Declercq - Demeester
Declercq - Demeester
De etappes 10 & 11 of de tweede marathon etappe was vooral tijdens de tweede dag moordend. Van Rompuy / Goris kon na de eerste dag nog net zijn derde plaats behouden, maar de Italianen Bedeschi / Bottallio waren genaderd tot op één luttel puntje en hadden Qvick / Lurquin ondertussen naar de vijfde plaats verwezen. Voorlopig nog geen paniek in het VR kamp. Maar een dag later werden beide wagens dan definitief achteruit geslagen met zwaar puntenverlies en strafpunten. Een foutje in de navigatie en te vroeg uit de startblokken waren volgens het team zelf de oorzaak van deze collectieve off day. Tijdens de RT’s gingen beiden nog goed mee met de top, maar tijdens de NT’s in de hoge duinen liep het anders dan voorzien.

Declercq / Demeester waren ditmaal de beste Belgen en klimmen met hun Bomdardier naar een verdienstelijke 9de plaats algemeen. Van Rompuy en Goris gaan van drie naar zes, één plaats beter dan teamgenoten Qvick / Lurquin. Een plaats binnen de top 5 moet nu de nieuwe target zijn voor het voltallige team van VR Racing.

Foto's: VR Racing / Dakar Classic
 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Dakar Rally Raid op vrijdag 13 januari 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons