van der Horst

Dakar Classic: Twee ritten van het einde zijn de prijzen nog niet verdeeld.

Mercedes truck van Tom De Leeuw, Cédrec Feryn & Bjorn Burgelman
Mercedes truck van Tom De Leeuw, Cédrec Feryn & Bjorn Burgelman
Nadat ex directeur-generaal van VTM Eric en zoon Tom Claeys tijdens de laatste twee dagen telkens als beste Belgisch team over de meet kwam is het wel nog steeds Feryn Dakar Sport dat de Belgische eer het hoogst houdt in de tussenstand met een voorlopige achtste plaats algemeen en tweede in de truck klasse voor De Leeuw/Feryn/Burgelman in de Mercedes. Koen Wauters en Pascal Feryn staan iets verderop op de twaalfde plaats en vierde in de klasse H2 met de Toyota Landcruiser en hebben nog zicht op de top 10 algemeen en een podiumplaats in de klasse.
Nadat Dirk Van Rompuy en Jean-Marie Lurquin wegens ziekte niet meer aan de start kwamen eergisteren was de strijd om de hoogste Belgische eer een beetje onthoofd. Er was immers een mooie strijd tussen Feryn Dakar Sport en VR Racing die respectievelijk op de vijfde en zesde plaats stonden net voor de start op dinsdagmorgen.

Koen Wauters & Pascal Feryn - Toyota Landcruiser
Koen Wauters & Pascal Feryn - Toyota Landcruiser
Met nog twee etappes te gaan krijgen de deelnemers nog 901 km voor de wielen vooraleer de Rode Zee en het eindpodium in Jeddah vrijdag worden bereikt.
De Fransen Mogno & Drulhon staan met een Toyota Landcruiser nu reeds drie dagen aan de leiding en hebben een mooie voorsprong uitgebouwd op hun landgenoten Arnaud Euvrard & Adeline Euvrard met een Mercedes ML. Voor de derde plaats algemeen is het op twee ritten van het einde bijzonder spannend. Het Spaans duo Fuster Pliego / Ramirez Moure en hun Mercedes G 320 staan derde, maar de Fransen Jérôme Galpin & Anne Galpin staan als leiders in klasse H3 op amper 50 punten van de Spanjaarden.

Feryn Dakar Sport beschikt met hun beide voertuigen over het beste klassement van de Belgische deelnemers. Tom De Leeuw, Cédric Feryn en Bjorn Burgelman (Mercedes) zijn op woensdag naar de achtste plaats gezakt. Koen Wauters en Pascal Feryn (Toyota) zijn nog altijd twaalfde.

De Spanjaarden Celma Obiols, Ribas, Toral (Mercedes) zakken in de stand naar de vijfde plaats maar blijven wel aan de leiding bij de vrachtwagens. De kloof met Tom De Leeuw, Cédric Feryn en Bjorn Burgelman is uitgediept tot 178 punten. Het Belgische trio zakt in de stand van de zesde naar de achtste plaats, al is een top 10 bij een eerste deelname aan de Dakar Classic en de tweede plaats bij de vrachtwagens een uitstekend resultaat.

Koen Wauters & Pascal Feryn - Toyota Landcruiser
Koen Wauters & Pascal Feryn - Toyota Landcruiser
Koen Wauters en Pascal Feryn moesten voor de start de mouwen opstropen toen de band rechts vooraan lek stond. Ondanks een nukkige krik werd de band netjes op tijd vervangen. “Net voor de start van een RT of NT controleren we de bandendruk”, zegt Koen Wauters. “Het viel ons op dat de bandendruk rechts vooraan een pak lager was dan bij vertrek in het bivak. Om tijdens de rit niet in de problemen te komen hebben we de band vervangen. De krik deed een beetje moeilijk waardoor de wagen in onbalans dreigde te raken. Maar al bij al verliep de vervanging vlot en zijn we netjes op tijd kunnen starten. Tijdens de rit was het heerlijk tuffen. De aanwijzingen van Pascal klonken als muziek in mijn oren. Bij aankomst in het bivak zijn we alle Belgen die deelnemen aan de Classic Dakar gaan uitnodigen voor een hapje en een drankje. Het is heerlijk verbroederen hier in het bivak. Op die manier leren we hen ook beter kennen. Ook dat is de Dakar.”  

Foto's: Feryn Dakar SportDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Dakar Rally Raid op woensdag 12 januari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons