van der Horst

Dakar Classic: VR Racing schitterend van start

Dirk Van Rompuy & Chris Goris - Toyota HDJ80
Dirk Van Rompuy & Chris Goris - Toyota HDJ80
Op 1 januari is in Saudi Arabië de Dakar 2023 definitief op gang geschoten met de eerste etappe. Naast de jongens van de snelle Dakar ook de ‘Dakar Classic’ voor oudere wagens voor 1990 en in regularity met verschillende gemiddelde snelheden volgens de gekozen klasse. Ook hier wordt er hard gestreden met meer dan 80 wagens en trucks aan de start. De Classics rijden een route, parallel met de snelle Dakar, maar eindigen steeds in hetzelfde bivak. De Classics moeten in totaal 6542 km overbruggen waarvan 3350 tegen de chrono.
Drie Belgische teams hebben hun start alvast niet gemist. De twee Toyota’s HDJ 80 van Dirk Van Rompuy / Chris Goris en Erik Qvick / Jean-Marie Lurquin staan op een voorlopige derde en vierde plaats in het algemeen klassement en tweede en derde in de klasse H1. Verder staat Van Rompuy ook nog eens tweede in Iconic Classic Club voor wagens en trucks met een chassisnummer die effectief ooit in vervlogen in de Dakar waren terug te vinden.  

Galpin-Galpin - Protruck
Galpin-Galpin - Protruck
De eerste etappe van de editie 2023 was een lus met start en aankomst in Yanbu See-Camp met een tocht van 336 km waarvan 218 km tegen de chrono, verdeeld over 3 RT’s. Na deze pittige opener zien we Dirk Van Rompuy en Chris Goris op een voorlopige derde plaats na de Franse familie Galpin die in hun machtige Protruck de eerste leiders zijn voor het Spaanse duo Morera / Ruba in een Toyota HDJ 80. Het verschil met de leider bedraagt respectievelijk 28 en 32 punten. Vierde in de tussenstand staat knap de tweede Toyota HDJ 80 van VR Racing met Erik Qvick en Jean-Marie Lurquin. De zoon van Jean-Marie is trouwens Fabian Lurquin die de co is van Sebastien Loeb in de snelle Dakar. Op een negende plek vinden we nog een Belgische duo, vader en zoon Claeys met de Toyota Landcruiser. Dus drie Belgische equipes binnen de top 9 in een veld van 88 deelnemende teams.

Vandaag gaat het van Yanbu See-Camp richting Alula met maar liefst 540 km voor de wielen waarvan 218 tegen de klok.

Foto: André Chaco / Dakar Classic



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Dakar Rally Raid op maandag 2 januari 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons