van der Horst

Dakar Classic: Gemengde gevoelens in het Belgische kamp (update)

Dirk Van Rompuy & Jean Marie Lurquin
Dirk Van Rompuy & Jean Marie Lurquin
Dik 140 voertuigen pakten op 1 januari de start voor de 2de editie van de Dakar Classic. Waaronder ook een pak Belgen, onderverdeeld in verschillende klassen inzake de keuze in gemiddelde snelheden low, intermediate en high en de klasse trucks. Ondanks het feit dat snelheid ondergeschikt is in Dakar Classic, dat regularity koppelt aan navigatie, wordt er toch zwaar geracet, zeker als er tijd verloren gaat door pech of het missen van een waypoint.
Eén etappe werd geschrapt door slechte weersomstandigheden en eentje werd ingekort door een andere onbekende reden. Officieel door slechte weersomstandigheden waardoor de veiligheid in het gedrang kwam.

Hoog bezoek in het kamp van Feryn Dakar Sport
Hoog bezoek in het kamp van Feryn Dakar Sport
Op zaterdag is er de rustdag na een week stof en zand vreten tijdens deze bijzondere zware beproeving voor mens en machine. Voor de eerste plaats is er een spannend gevecht aan de gang tussen het Spaanse duo Fuster Pliego / Ramirez Moure (Mercedes G 320) die reeds drie dagen aan de leiding staat, maar vandaag afsloot met amper één puntje voor op de Franse opposant  Mogno / Drulhon in de Toyota Land Cruiser HDJ8. Beiden staan ook aan de leiding in hun respectievelijke klasse low en intermediate.


Mercedes truck van Tom De Leeuw, Cédrec Feryn & Bjorn Burgelman
Mercedes truck van Tom De Leeuw, Cédrec Feryn & Bjorn Burgelman
Het Feryn-trio De Leeuw / Feryn / Burgelman deden het afgelopen week uitstekend en stonden zelfs even vijfde algemeen en eerste bij de trucks. Ze sluiten de eerste wedstrijdweek af als eerste Belgisch team op een achtste plaats en tweede truck na hun Mercedes-merkgenoten Celma Obiols / Ribas / Toral. Het verschil van 12 punten is te verwaarlozen, waardoor we tijdens het verdere verloop van de rally een spannende ontknoping mogen verwachten.


Koen Wauters & Pascal Feryn - Toyota Landcruiser
Koen Wauters & Pascal Feryn - Toyota Landcruiser
Koen Wauters en Pascal Feryn waren in hun Toyota Land Cruiser de eerste die in het prille wedstrijdbegin de Belgische eer hoog hielden. Ze werden nadien voorbij gestoken door  het duo Dirk Van Rompuy / Jean-Marie Lurquin die zich met hun VR Racing Toyota HDJ80 op een negende plaats nestelden. Nadien viel het duo door strafpunten terug naar de 15de plaats terwijl ze ook de hete adem in hun nek voelden van Koen Wauters en Pascal Feryn. Het team van Feryn Dakar Sport mocht deze week ook het bezoek ontvangen van ex-winnaar en autosporticoon Jacky Ickx.

Dirk Van Rompuy & Jean Marie Lurquin - Toyota HDJ80
Dirk Van Rompuy & Jean Marie Lurquin - Toyota HDJ80
Op vrijdag sloot het VR Racing duo de eerste week af op een behoorlijke 12de plaats algemeen en 5de in de klasse, terwijl de onfortuinlijke Koen Wauters en Pascal Feryn door een foutje van de tripy 500 punten extra aan de broek kregen en verhuisden naar de 25ste plaats algemeen en 8ste in de klasse. Volgens Koen gebeurde dit in een zone 30 en was er een foutje met de Tripy. De kans is groot dat de penalties worden ingetrokken. Zodoende zullen we een aangepaste versie krijgen van de tussenstand. Ondertussen zagen we ook vader en zoon Claeys een zege meepikken in een RT en zodoende sluiten de Belgen met gemengde gevoelens het eerste wedstrijdgedeelte af en kunnen ze profiteren van een verdiende rustdag.

“We pakken tweemaal 200 punten straftijd nadat we, zonder het te weten, te snel reden net na de finish. Zonder die 400 strafpunten hadden we de eerste wedstrijdhelft kunnen afsluiten op een voorlopige derde plaats,” aldus een ontgoochelde Dirk Van Rompuy.

Foto's: VR Racing / Feryn Dakar SportDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Dakar Rally Raid op zaterdag 8 januari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Shopa

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons