van der Horst

Dakar: De Villiers voert podium vol Toyota's aan

Giniel de Villiers - Toyota Gazoo Racing
Giniel de Villiers - Toyota Gazoo Racing
Het was al Toyota wat de klok sloeg dinsdag, tijdens de negende rit van de Dakar Rally in Saoedi-Arabië. Giniel de Villiers boekte zijn achttiende dagzege in zijn carrière. Henk Lategan en leider Nasser Al-Attiyah mochten mee op het podium. Sébastien Loeb werd vijfde.
Er werd een stevige lus getrokken rond Wadi Ad Dawasir van ongeveer 270 kilometer. Een vrij korte proef maar wel een netelige uitdaging tussen bergen, rotsen en zand. 

Voer voor de officiële Toyota's, zo bleek, want van bij de start namen de Toyota's de kop in handen en lieten niemand meer in hun buurt toe, ook al bleven de verschillen relatief beperkt. De vraag bleef enkel: wie pakt de dagzege? Zuid-Afrikaan Henk Lategan (Toyota) nam de kopstart, maar na een derde van de proef nam zijn team- en landgenoot Giniel de Villiers (Toyota) over. Lategan, toch wel een van de revelaties in deze Dakar, kwam nog opzetten maar strandde uiteindelijk op negen seconden. Leider Nasser Al-Attiyah (Toyota) maakte het plaatje voor Toyota Gazoo Racing compleet met een derde stek, op een minuut van de dagwinnaar. Mattias Ekström (Audi) bevestigde al het goede van gisteren met een vierde stek, als opener, met in zijn zog Sébastien Loeb (BRX Hunter).

In de algemene stand doet Nasser Al-Attiyah uiteraard een gouden zaak. Hij zet Loeb nu op een achterstand van 39 minuten met nog drie proeven te gaan. Loeb moet nu echt wel gaan rekenen dat de Qatarees problemen krijgt, zoniet is Al-Attiyah op weg naar zege nummer vier. De Fransman moet nu al meer dan 4 minuten per 100 kilometer zien goed te maken. Morgen kan Loeb wel het spoor van de drie Toyota's volgen.

Vladimir Vasilyev - BMW
Vladimir Vasilyev - BMW
Yazeed Al-Rahji (Toyota) staat nog net binnen het uur derde. Ook zijn podiumplaats lijkt verzekerd, zonder pech weliswaar, want Orlando Terranova (BRX Hunter) zit al op ruim anderhalf uur. Giniel de Villiers duikt opnieuw in de top vijf, op een uur en drie kwartier van zijn teamgenoot. De strijd om de top vijf is nog altijd spannend, want zowel Jakub Przygonski (Mini) als Vladimir Vasilyev (BMW) hangen op luttele minuten van de Villiers. Martin Prokop (Ford), een degelijke Sebastian Halpern (Mini) en Mathieu Serradori (CR6) sluiten de top tien. 

Bij de motoren was José Ignacio Cornejo Florimo voor de tweede keer in enkele dagen aan het feest. Algemeen krijgen we met Matthias Walkner een nieuwe leider, maar Sam Sunderland en Adrien Van Beveren volgen hem op de hielen. KTM leidt dus op GasGas en Yamaha.

Morgen is er een proef van 375 kilometer richting Bisha. Dat wordt ook de laatste bivakplaats alvorens de karavaan naar eindpunt Jeddah trekt vrijdag. Het belooft een razendsnelle proef te worden.

Tussenstand: 13u30

Foto: ASO - DPPIDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op dinsdag 11 januari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Powercars

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons