van der Horst

Dakar: Derde eindzege voor Carlos Sainz

Matthieu Baumel, Nasser Al-Attiyah en Carlos Sainz
Matthieu Baumel, Nasser Al-Attiyah en Carlos Sainz
Carlos Sainz heeft voor de derde keer in zijn carrière de Dakar op zijn naam geschreven, na eerdere successen in 2010 en 2018. De laatste dagwinst ging naar Nasser Al-Attiyah die besluit met een positieve noot.
374 kilometer moesten nog afgewerkt worden richting de laatste stopplaats in Qiddiyah. Minder zand en duinen, dus kon Nasser Al-Attiyah (Toyota Gazoo) nog mikken op een dagsucces. De Mini's bleken de jongste weken op mul zand namelijk onnavolgbaar.

Bernhard ten Brinke - Toyota Gazoo Racing
Bernhard ten Brinke - Toyota Gazoo Racing
Al-Attiyah (Toyota Gazoo) liet er geen gras over groeien en nam meteen zijn voorligger Stéphane Peterhansel (Mini Buggy) te grazen. Daarmee verzekerde hij meteen zijn tweede plaats in de algemene stand. De Qatarees leidde van start tot finish en besluit zo met een dagoverwinning, zijn eerste en dus ook enige dagsucces in deze 42ste Dakar. Hij hield aan de streep 3'31 minuten over op de Franse recordwinnaar, die uiteindelijk vierde werd in het dagklassement. Daardoor verzekerde Al-Attiyah zich van de tweede plaats in de einduitslag.

Fernando Alonso
Fernando Alonso
De tweede plaats vandaag ging naar thuisrijder Yasir Seaidan (Mini). het dagpodium werd gevuld met Orlando Terranova (Mini) die zo zijn zesde plek in het eindklassement terug opeist. Fernando Alonso (Toyota Gazoo) die op enkele incidentjes na mag terugblikken op een meer dan behoorlijk debuut in de Dakar, viel net naast het dagpodium. Carlos Sainz (Mini Buggy) was zesde op 3'56 en verzekerde zich zo van winst. Toyota deed het opnieuw goed met Giniel de Villiers (Toyota Gazoo) op zeven en Bernhard Ten Brinke (Toyota Gazoo) op acht. De Nederlander bracht op die manier Tom Colsoul als eerste Belg aan de finish. Mathieu Serradori en Fabian Lurquin besluiten hun Dakar met een top tien notering.

Carlos Sainz
Carlos Sainz
In de algemene stand topt Carlos Sainz dus voor de derde keer het eindklassement. Hij had uiteindelijk 6'21 minuten voorsprong op Al-Attiyah die uiteindelijk goed stand hield, maar zijn meerdere moest erkennen in de Mini's. Stéphane Peterhansel besluit op het podium, op net geen tien minuten van zijn Spaanse teamgenoot. De 54-jarige Peterhansel eindigt voor de zeventiende keer op het podium, motoren en wagens samengeteld. Yazeed Al Rahji kwam als vierde toe in Qiddiyah, als eerste privateer. Giniel de Villiers besluit een meer dan degelijke Dakar als vijfde, voor Orlando Terranova en voor Bernhard Ten Brinke, die Tom Colsoul dus een zevende plaats bezorgt in het eindklassement. Ze gaan Serradori en Lurquin. Het duo mag terugblikken op een schitterende Dakar met een achtste plaats en een dagwinst.

Bij de motoren pakte José Ignacio Cornejo Florimo (Honda) het laatste dagsucces. De Amerikaan Ricky Brabec (Honda) eindigde tweede en is dus de eindwinnaar, voor Pablo Quintanilla (Husqvarna). Toby Price (KTM) zorgt voor drie verschillende merken op het eindpodium.

foto: Willy Weyens, Overdrive Racing & MINI Motorsport


 Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op vrijdag 17 januari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Powercars

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons