Dakar: Dirk Van Rompuy en Jean-Marie Lurquin voorlopig beste Belgen na winst in navigatieproef

Dirk Van Rompuy & Jean Marie Lurquin
De Classics waren dinsdag aan hun tweede proef toe en dit na de annulatie van de proef van maandag door het slechte weer. 261 km kregen de deelnemers voor de wielen geschoven, waarvan 141km in functie van het klassement.
Koen Wauters - Toyota Landcruiser / Feryn Dakar Team
Tijdens de eerste etappe eergisteren kwamen de troepen van Feryn Dakar Team het best uit de startblokken met een respectievelijke 15de en 17de plaats algemeen voor Koen Wauters/Pascal Feryn (Toyota) en Tom De Leeuw/Cedric Feryn/Bjorn Burgelman (Mercedes truck). Dirk Van Rompuy en Jean-Marie Lurquin volgden met hun Toyota HDJ80 dicht op een 19de plaats algemeen. Drie Belgische teams in de top 20 dus.

Na een noodgedwongen rustige maandag met alleen een vebindingsetappe werd het daarna dus opnieuw menens met de tweede wedstrijddag voor de Classics. Ditmaal was het Van Rompuy die samen met Lurquin een quasi perfect parcours reed en zij wonnen de navigatieproef. Hierdoor won het duo 10 plaatsen in het klassement, duikten ze de top 10 algemeen binnen en pakten een 4de plaats in de klasse.

Ook de Mercedes Truck van Feryn Dakar Team deed het uitstekend en staat met Tom De Leeuw/Cedric Feryn/Bjorn Burgelman op een 11de plaats algemeen en pakt de leiding bij de trucks. Koen Wauters en Pascal Feryn hadden een mindere dag en worstelden naar eigen zeggen met het regelmatigheidsprincipe dat nieuw is voor het tweetal. Zij zakken van de 15de naar de 24ste plaats in de algemene tussenstand en 9de in de klasse. Voormalig directeur-generaal van VTM, Eric Claeys en zoon Tom staan op een voorlopige 36ste plaats met hun Toyota Landcruiser.

Foto's: VR Racing / Feryn Dakar Team

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Dakar Rally Raid op dinsdag 4 januari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.