van der Horst

Eerste dagwinst voor Toyota Gazoo en Giniel De Villiers

Giniel De Villiers - Toyota Gazoo
Giniel De Villiers - Toyota Gazoo
Tweede dag in de 42ste Dakar Rally en een tweede verrassing. Giniel De Villiers pakt de dagwinst en zorgt voor een eerste succes voor Toyota Gazoo. Enkele grote tenoren kenden opnieuw een moeilijke dag. De Litouwer Vaidotas Zala is leider af.
De deelnemers bleven grotendeels langs de kust van de Rode Zee, tussen Al Wajh en Neom. Op het menu 367 kilometer tegen de klok, op een voor deze Dakar atypische ondergrond met weinig zand en duinen, maar met veel onverhard en stenen.

Yazeed Al Rahji (Toyota) leek op zijn thuisgrond op weg naar de dagwinst. In zijn privé-Toyota nam hij meteen de kop. Hij diepte doorheen de proef zijn voorsprong steeds verder uit, maar met de finish in zicht, verloor hij ruim een kwartier toen hij de weg kwijtraakte.

Omdat een pak tenoren nooit in het ritme kwamen van Al Rahji, rook Giniel De Villiers (Toyota Gazoo) zijn kans. De Zuid-Afrikaan reed een regelmatige rit en pakte met een sterk slot een eerste dagwinst voor Toyota Gazoo Racing. Hij haalde het met een voorsprong op 3'57 voor de Mini van Orlando Terranova. Op het dagpodium mocht net geen Belg. Niet Tom Colsoul, maar wel Fabian Lurquin die samen met Matthieu Serradori voor de tweede dag op rij sterk presteert, eindigde vierde. Ze strandden op bijna tien minuten van de dagwinnaar in hun Century. De laatste podiumplaats moesten ze laten aan Khalid Al Qassimi (Peugeot 3008).

Nasser Al-Attiyah (Toyota Gazoo) reed het snelst in de slotkilometers en beperkte de schade tot 11'46 minuten. Carlos Sainz (Mini Buggy) eindigde zesde op 13'05 minuten, net voor de onfortuinlijke Al Rahji. Vaidotas Zala (Mini) reed opnieuw een goede rit, maar verloor wel bijna 20 minuten. Hij doet daarmee wel nog beter dan recordwinnaar Stéphane Peterhansel (Mini Buggy) en Bernhard Ten Brinke (Toyota) die meer dan 20 minuten verloren. Peterhansel had af te rekenen met stuurproblemen. Ten Brinke reed vier keer lek en moest wagen op een wiel aangezien ze maar drie reservebanden mee hadden. Ook Jakub Przygonski (Mini) verloor opnieuw veel tijd, maar dé verliezer van de dag is Fernando Alonso die kort voor halfweg tot stilstand kwam. De Spanjaard verloor tweeënhalf uur nadat hij een wiel afbrak en moest wachten op assistentie.

Orlando Terranova - Mini X-Raid
Orlando Terranova - Mini X-Raid
Een stevige omwenteling dus in het algemeen klassement waar de Argentijn Terranova verrassend op kop komt. Hij telt 4'43 minuten voorsprong op Carlos Sainz en 6'07 minuten op Al-Attiyah die ondanks twee moeilijke dagen netjes op het virtuele podium staat. Matthieu Serradori en Fabian Lurquin konden daar staan, maar kregen twee minuten straftijd en zijn pas vierde. Zala is weggezakt naar plaats vijf, maar staat nog binnen de tien minuten van de leider. Dagwinnaar De Villiers is nu zesde op twaalf minuten van de kop. Stéphane Peterhansel is pas achtste op 13'17 minuten. Tom Colsoul en Bernhard Ten Brinke sluiten de top tien op 21 minuten van de leider.

Bij de motoren pakt Sam Sunderland (KTM) de kop met een tweede plaats. Dagwinst was weggelegd voor Ross Branch (KTM), zijn eerste ooit. Toby Price (KTM) kende als eerste man op de weg veel problemen en handhaaft zich maar net in de top tien.

Morgen trekt de karavaan de bergen in en wacht hen in tegenstelling tot vandaag wel veel zand. Er moeten 427 kilometers overwonnen worden, waarvan het gros boven de 1.000 meter hoogte. Finishplaats is dezelfde als de startplaats, namelijk Neom.

Stand om 15u50

Foto: Dakar ASOSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op maandag 6 januari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • VR Racing

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons