van der Horst

Dakar: Ekström bijt spits af en geeft ieder het nakijken

Mattias Ekström - Audi
Mattias Ekström - Audi
Mattias Ekström heeft zaterdag, aan de boorden van de Rode Zee, de spits afgebeten van de Dakar Rally. Hij ging maar net Sébastien Loeb vooraf, en gunt Audi een eerste zege in deze korte proloog. Toby Price won bij de motoren.
  • St. Paul
Een niemendalletje, langs de kust. Meer was het niet ten opzicht van wat nog komen moet.

Het werd wel een prestigeslag aan het zeekamp en die ging naar de 44-jarige Mattias Ekström (Audi) die Audi een klein succesje gunt, vroeg in deze Dakar. Hij had één seconde bonus op Sébastien Loeb (BRX). De Zweed gunt België dus geen eerste dagzege, want Fabian Lurquin navigeert opnieuw Loeb. Stéphane Peterhansel (Audi) bevestigde de sterkte van Audi met een tweede wagen in de top drie. Toyota Gazoo Racing en Nasser Al-Attiyah (Toyota) moesten vrede nemen met een vierde stek, maar de verschillen bleven miniem. Guerlain Chicherit (GCK) is dé verrassing van de dag, als vijfde, kort voor Carlos Sainz (Audi).

Ook bij de prototypes geen Belgische dagzege. Guillaume de Mévius (Grally) had vier tellen te kort ten opzichte van Christina Gutierrez Herrero (Can-Am) en Seth Quintero (Maverick). Toby Price (KTM) haalde de slag bij de motoren. Daniel Sanders (GasGas) zorgde wel voor een Australische 1-2.

Morgen staat een brok van 430 km op het programma richting Al-'Ula, met in het slot de eerste duinenpartij.

Foto: Dakar - ASO - DPPI



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op zaterdag 31 december 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons