van der Horst

Dakar: Ekström en Audi aan het feest

Mattias Ekström - Audi
Mattias Ekström - Audi
De achtste etappe in de Dakar Rally was een kolfje naar de hand van Audi. Mattias Ekström en Stéphane Peterhansel scoorden een knappe dubbel, terwijl Carlos Sainz maar net naast het podium greep. Voor Ekström is het uiteraard ook zijn eerste dagzege in de Dakar. In de algemene stand kruipt Sébastien Loeb weer dichter bij Nasser Al-Attiyah.
De karavaan trok maandag naar het zuiden, richting Wadi Ad Dawasir, een vertrouwde bivakplaats de jongste jaren. De teams moesten maar liefst 835 kilometer overbruggen waarvan bijna 400 tegen de klok. Op het menu een loodzware opdracht met ruim de helft zand en duinen. 

Sébastien Loeb (BRX Hunter) heeft een duidelijke missie. De Fransman zette leider Nasser Al-Attiyah meteen onder druk. Zelfs een lekke band kon de Elzasser niet tegenhouden. In geen tijd zette hij zijn verlies op zijn opponent terug om in winstminuten. Loeb zou uiteindelijk meer dan zeven minuten terugnemen op de Qatarese leider die af te rekenen kreeg met transmissieproblemen en die een heel end moest rijden met enkel voorwielaandrijving. Hij eindigde zelfs niet in de top tien vandaag.

Maar aan de Audi's viel vandaag weinig te doen. Na halfweg verloor Loeb, als opener, wat terrein, en konden de Audi's doorstomen. Heel even leken ze zelfs op weg naar een volledig podium maar Sainz kwam drie seconden te kort om Loeb van het podium te houden. Mogelijk volgt nog een straf voor Loeb want hij kwam aan zonder tweede reservewiel. Het wiel moet onderweg losgekomen zijn, maar het reglement stelt dat je moet aankomen met alle wielen, ook de lekke of de reservebanden.

In de algemene stand komt Loeb nu terug tot op iets minder dan 38 minuten van Al-Attiyah, met nog vier dagen te gaan. Yazeed Al-Rahji blijft hangen op 53 minuten van de leider. Jakub Przygonski (Mini) is opgerukt naar de vierde plaats op anderhalf uur. De Pool profiteerde van het tijdsverlies van Lucio Alvarez (Toyota) die uit de top tien valt. Orlando Terranova (BRX Hunter) zet een tweede wagen van Prodrive in de top vijf.

Seth Quintero blijft de zeges aaneenrijgen bij de lichte prototypes. Francisco Lopez Contardo blijft rijder maar ziet EKS-teamgenoot Sebastian Erikkson naderen tot op twee minuten. Christina Gutierrez Herrero verloor een pak tijd. Er zal dus geen OT3 Red Bull op het eindpodium staan.

Bij de motoren sloeg Sam Sunderland een dubbelslag. Met winst komt hij opnieuw op kop van deze Dakar. Matthias Walkner en Adrien Van Beveren volgen nog binnen de vijf minuten. Ook Pablo Quintanilla komt stilaan dichter.

Morgen volgt een relatief korte etappe van 287 kilometer. De lus rond Wadi Ad Dawasir wordt een tripje door de bergen. Navigatie door de valleien wordt opnieuw cruciaal.

Tussenstand: 17 uur

Foto: ASO - DPPI



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op maandag 10 januari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons