van der Horst

Dakar: Al-Attiyah knokt zich in de strijd met eerste dagwinst

Nasser Al-Attiyah - Toyota Hilux
Nasser Al-Attiyah - Toyota Hilux
Nasser Al-Attiyah zit weer helemaal in de Dakar Rally met winst in de tweede proef richting Al-'Ula. Hij snoepte de winst af van Erik Van Loon met 14 tellen. Carlos Sainz blijft leider. Sébastien Loeb is het grootste slachtoffer van deze eerste echte test, met een verlies van zowat anderhalf uur. De Franse WRC-kampioen mag opnieuw een kruis maken over zijn winstkansen. In T3 schuift Guillaume de Mévius het virtuele podium op.
Meteen andere koek dan gisteren, met een opdracht van 450 kilometer richting Al'Ula. Er schuilde een pak venijn voor de navigatoren en banden in de proef, en dat liet zich voelen. De verschillen waren aan het einde van de dag dan ook aanzienlijk. Het terrein was duidelijk meer in het voordeel van de Toyota's, die zich eindelijk in de voorste regionen begonnen te tonen na twee mindere openingsdagen.

Van bij de start zaten de Hiluxen voorin met een verrassende Lionel Baud (Overdrive) als beste starter. De Nederlander Erik Van Loon (Gazoo Racing) nam echter snel over en reed bijna een hele dag op kop, profiterend van de vele sporen die voor hem getrokken waren, als 41ste starter.

Maar in het slot trokken de kleppers stevig van leer. Van Loon zag Nasser Al-Attiyah (Toyota) fors naderen, bij wijze van spreken uiteraard, want de Qatarees startte ruim een uur eerder. De viervoudige winnaar ging in de laatste sectie op en over Van Loon, die vrede moest nemen met plaats twee op amper 14 seconden. Leider Carlos Sainz (Audi) pakte de derde stek, weliswaar op ruim vijf minuten van de winnaar. De Spanjaard moest ook een hele poos het spoor trekken en beperkt dus meer dan de schade. Matthieu Serradori (Century) kende ook een begenadigde dag en besloot met een vierde plaats, voor oud-winnaar Giniel de Villiers (Gazoo Racing).

Sébastien Loeb - BRX Hunter
Sébastien Loeb - BRX Hunter
In de algemene stand komt Al-Attiyah tot op twee minuten van Sainz. Serradori is een puike derde, wel op reeds 25 minuten. Hij gaat maar net zijn landgenoot Simon Vitse (Optimus) vooraf, toch wel één van de verrassineng in deze openingsfase van de Dakar. De Villiers is vijfde, ook nog binnen het half uur. Sébastien Loeb, die zowat anderhalf uur verloor, valt ver buiten de top tien, en lijkt al vroeg uitgeteld voor de zege.

Guillaume de Mévius - GRally OT3
Guillaume de Mévius - GRally OT3
In T3 was er net geen podium voor Guillaume de Mévius (GRally). Hij eindigde vierde op acht minuten van Mitchell Guthrie (Red Bull). Hij is wel tweede algemeen op acht minuten van Francisco Lopez Contardo (Can-Am), en deelt die tweede plaats met Seth Quintero (Red Bull)

Bij de motoren was er een verrassende uitslag met een dubbeslag van de Amerikaan Mason Klein (KTM) die naar zijn eerste dagwinst reed en ook de kop pakte. Daniel Sanders (GasGas) nam gas terug om morgen niet te moeten openen, maar zakt daarmee wel naar stek vijf. Toby Price (KTM) is nu tweede.

Morgen gaan we naar Ha'Il, met een proef van 447 km tegen de klok. Het belooft een snelle proef te worden, als en slechts als het beste traject door meerdere kloven en canyons wordt gevonden.

Stand: 14.30 uur

Foto: ASO - DPPI



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op maandag 2 januari 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons