van der Horst

Dakar: Loeb en Lurquin bezorgen BRX Hunter eerste zege

Sébastien Loeb - BRX Hunter
Sébastien Loeb - BRX Hunter
Sébastien Loeb en de Belg Fabian Lurquin hebben de tweede etappe in de Dakar Rally gewonnen. Het is meteen ook de eerste zege van de BRX Hunter uit het kamp van Prodrive. Voor Loeb is het al zijn vijftiende dagzege. Nasser Al-Attiyah blijft wel soeverein leider.
  • STX Motorhomes
De tweede rit had meteen het eerste deel van een marathonetappe moeten worden waarbij er 's avonds geen service is. Maar het slechte weer stak daar een stokje voor. Het bivak verplaatste zich meteen naar Al Qaisumah, wat pas morgen de rustplaats moest worden. De ritten werden wel behouden en dus wachtte maandag 338 kilometer door de eerste duinen. De navigatie bleek een kleinere rol te spelen dan gisteren.

Sébastien Loeb (Hunter) leek niet echt onder de indruk van de prestaties van Nasser Al-Attiyah (Toyota) gisteren. De Franse recordkampioen rally pakte meteen de kop, licht geholpen door het spoor van de Qatarees die als winnaar als eerste de baan op moest. Loeb raakte voorbij de drievoudige winnaar en reed hem ook uit de wielen. Na twee lekke banden gisteren, brengt Loeb de achterstand terug tot 9 minuten, en werpt hij zich op als dé uitdager van de Qatarees

Carlos Sainz - Audi
Carlos Sainz - Audi
Audi deed het een pak beter dan gisteren, net zoals enkele andere protagonisten bij BRX en Toyota. Carlos Sainz (Audi) zorgde voor een eerste podium voor het Duitse merk en met Stéphane Peterhansel (Audi) stonden er zelfs twee Audi's in de top vier. Mattias Ekström (Audi) zette zelfs een derde set ringen in de top tien, als negende. Nani Roma (BRX) werd vijfde, wat ook een opsteker is voor prodrive. Daarachter een pak Toyota's met Yazeed Al Rahji op zes, Henk Lategan op zeven, Giniel de Villiers op acht en Bernhard Ten Brinke op tien.

Algemeen dus Al-Attiyah voor Loeb. Lucio Alvarez beperkte in zijn 'oude' Toyota de schade en blijft derde op ruim veertig minuten. De Villiers zit hem wel op de hielen maar mogelijk krijgt de Zuid-Afrikaan nog een fikse straf nadat hij gisteren een motor aanreed. Vladimir Vasilyev is vijfde in zijn BMW, voor Martin Prokop (Ford) die wat wegzakte op het snelle parcours. Sebastian Halpern (Mini) is zevende, voor Al Rahji die oprukt, Jakub Przygonski (Mini) die nog niet in het goede ritme steekt en Orlando Terranova (BRX Hunter) die de top tien besluit.

Pechvogels, Sainz, Peterhansel, Lategan, Ten Brinke, ... rukken op, maar blijven achteraan bengelen.

Bij de motoren toonden de favorieten hun eerste troefkaarten. Joan Barreda Bort won overtuigend, voor Sam Sunderland en Kevin Benavides. Leider Daniël Sanders verloor ongeveer een half uur, maar blijft als derde op het virtuele podium. Sunderland leidt nu voor Adrien Van Beveren.

Tussenstand: 13.20 uur

Foto: ASO - DPPI



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op maandag 3 januari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons