van der Horst

Dakar: Audi onder st(r)oom, Loeb in het verlies

Carlos Sainz - Audi
Carlos Sainz - Audi
Audi heeft zich voor de eerste keer sterk in het collectief getoond in de Dakar Rally. Carlos Sainz pakte de zege op dag drie en met Stéphane Peterhansel stonden er zelfs twee Audi's op het dagpodium. Het is de eerste zege voor de elektrische Audi RS Q e-Tron. Nasser Al-Attiyah profiteerde van enkele lekke banden op de Hunter van Sébastien Loeb om zijn voorsprong te versterken.
  • Dreamdrive
Een vrij korte proef van 255 kilometer vandaag, mede door het slechte weer dat zorgde voor enkele verschuivingen in het programma. Al-Qaisumah was zowel start- als eindplaats. 

Sébastien Loeb (Hunter BRX) mocht als eerste de baan op, maar de Fransman reed al snel tot twee keer toe lek en kon niet anders dan enkel de schade beperken op Nasser Al-Attiyah (Toyota) die lang de sporen moest uittekenen en nooit echt meedeed voor dagwinst. Loeb kreeg ook nog af te rekenen met aandrijfproblemen.

Henk Lategan - Toyota Gazoo Racing
Henk Lategan - Toyota Gazoo Racing
Het was vooral Audi die de forcing voerde. In de beginfase was het nochtans Henk Lategan (Toyota) die een gooi deed naar de dagzege, maar de Audi's stonden duidelijk onder stroom en namen de Zuid-Afrikaan in een sandwich. Carlos Sainz reed naar zijn veertigste dagzege, Stéphane Peterhansel naar de derde plaats. Ook Mattias Ekström (Audi) bleef in de buurt en boekte een dichte ereplaats. Nasser Al-Attiyah verloor vijf minuten op Sainz, maar won vooral bijna een half uur op Loeb, al kreeg hij het vanmorgen even warm onder voeten door een voorwaardelijke straf.

Al-Attiyah heeft nu bijna 40 minuten voorsprong op Loeb, die op zijn beurt Lucio Alvarez (Toyota) en Giniel de Villiers (Toyota) in de nek krijgt, ondanks vijf minuten tijdstraf voor de Zuid-Afrikaan nadat hij eerder deze week een motard ramde.

Bij de motoren was er dagwinst voor Joaquim Rodrigues, voor Toby Price en Mason Klein. Hoewel de verschillen na de openingsdag enorm waren staat de top drie nu binnen anderhalve minuut, met op kop Sam Sunderland, gevolgd op vier seconden door Adrien van Beverenen en op anderhalve minuut door Matthias Walkner.

Bij de lichte prototypes zijn er opnieuw transmissieproblemen voor Guillaume de Mévius die weerom een pak tijd zal verliezen. Seth Quintero, de verliezer van gisteren, pakte dagwinst voor Francisco Lopez Contardo die zo steviger leider wordt. Die andere teamgenoot van de Mévius en Quintero, Christina Gutierrez Herrero verloor een pak tijd en valt vooraan weg. Een rampzalige start dus voor Red Bull.

Met Peter Willemsen stond er een Belg in de top vijf bij de trucks. Hij blijft met de Nederlander Martin Van Den Brink mooi in de top tien algemeen staan.

Morgen de langste proef van deze Dakar, met een lengte van 465 wedstrijdkilometers richting Riyadh, waar in de regio de jongste dagen sneeuw viel. De organisatie belooft een geweldige proef, met rotspartijen, zand, duinen en een doortocht langs een reeks wadi's.

Tussenstand 16.00 uur

Foto: ASO - Dakar



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op dinsdag 4 januari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons