van der Horst

Dakar: Al-Rahji geeft iedereen het nakijken op dag vier

Yazeed Al-Rahji - Overdrive Toyota
Yazeed Al-Rahji - Overdrive Toyota
Yazeed Al-Rahji heeft na een bloedstollende etappe de dagzege gepakt in de vierde etappe van de Dakar Rally. Het is voor de thuisrijder zijn derde overwinning ooit, na twee dagwinsten vorig jaar. Hij schuift op het virtuele podium, na Nasser Al-Attiyah en Sébastien Loeb die de hele dag in elkaars buurt bleven.
Er stond de deelnemers een loodzware dag te wachten. Er moesten maar liefst 465 kilometer tegen de klok worden afgewerkt richting Riyadh, waar de deelnemers hun bivak hebben tot zondag. De proef had echt alles, en dus konden er grote verschillen worden gemaakt, al bleven die erg beperkt en werd het zelfs een heel spannende rit.

Het leek na zijn tweede plaats gisteren, dé dag te worden van Henk Lategan (Toyota). De Zuid-Afrikaan snelde meteen naar de kop, nam de vroeger gestarte Carlos Sainz (Audi) bij de lurven en liet hem achter tot hij, net zoals op de openingsdag, problemen kreeg met een achterwiel. Dat was meteen het sein bij de andere Toyota's om te gaan versnellen om zo Sainz van een tweede opeenvolgende ritzege te houden.

Yazeed Al-Rahji (Toyota) en wedstrijdleider Nasser Al-Attiyah (Toyota) openden de jacht en gingen nog voorbij de 59-jarige Spanjaard. Al-Rahji hield Al-Attiyah uiteindelijk veertien seconden achter zich, maar het was nog wachten op Sébastien Loeb (BRX Hunter) die een kleine achterstand in het slot plots snel goedmaakte. Loeb en onze Belg Fabian Lurquin strandden uiteindelijk op 39 seconden als derde na een bloedstollend slot. Sainz werd vierde.

In de algemene stand heeft de Qatarees nu 38 minuten voorsprong op Loeb en 47 op Al-Rahji. Hoewel we nog niet eens halfweg zijn, komt Al-Attiyah nu al elke dag dichter bij een vierde zege. Giniel de Villiers (Toyota) is vierde en met Lucio Alvarez (Toyota), in een Hilux van de vorige generatie, staan er nu vier Toyota's in de top vijf. Sainz hangt inmiddels opnieuw rond de top twintig, weliswaar op ruim twee uur van de leider.

Voor de andere Audi's werd het opnieuw een baaldag. Stéphane Peterhansel (Audi) moest al snel wachten op hulp en ook Matthias Ekström (Audi) verloor ruim een half uur. Ook Nani Roma (BRX Hunter), de tweede spits van Prodrive, verloor al snel anderhalf uur na technische problemen.

Seth Quintero lijkt op weg naar de dagzege bij de lichte prototypes. Het gevaar komt voorlopig enkel van onze landgenoot Guillaume de Mévius. Red Bull kan dus enkele moeilijke dagen wegspoelen met een mooie dubbel.

Bij de motoren ging de zege naar Joan Barreda Bort, voor Pablo Quintanilla en de Italiaanse rookie Danilo Petrucci. Sam Sunderland blijft leider, voor Matthias Walkner en Adrien Van Beveren die een plaats zakt. Met respectievelijk een GasGas, een KTM en een Honda zijn er ook drie merken vertegendwoordigd op het podium. Eerste Belg Jérome Martiny klokte een mindere tijd vandaag, maar blijft algemeen rond de 40ste plaats hangen.

Morgen trekken we een lus rond Riyadh van 346 kilometer met een rotsachtig begin. Wie er ongehavend uitkomt, kan al surfend over een lange duinenpartij richting finish.

Tussenstand: 13u15

Update 14u30: Al-Rahji verliest zijn zege na een penalty.


Foto: ASO - DPPI



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op woensdag 5 januari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons