van der Horst

Dakar: Eerste zege ooit voor Henk Lategan

Henk Lategan - Toyota Gazoo Racing
Henk Lategan - Toyota Gazoo Racing
Henk Lategan heeft de vijfde rit in de Dakar op zijn naam geschreven. De Zuid-Afrikaan toonde de jongste dagen al enkele keren zijn snelheid, maar kende ook veel pech. Donderdag viel alles in zijn plooi en boekt de officiële Toyotarijder zijn eerste dagzege ooit, voor Sébastien Loeb en Lucio Alvarez.
  • Qvick Motors
In de vijfde etappe werd een grote lus rond Riyadh getrokken met in het eerste deel veel stenen en rotsen om te eindigen met een duinenstrook van zowat 80 kilometer. Ideaal om nog iets goed te maken, of net om een voorsprong uit te breiden. Net zoals gisteren werd er gegoocheld met seconden.

Ook het verloop leek goed op dat van gisteren. Carlos Sainz (Audi), Stéphane Peterhansel (Audi) en Henk Lategan (Toyota) snelden er in de beginfase meteen vandoor. De Spanjaard moest echter de rol lossen door problemen. Stéphane Peterhansel (Audi), ook goed gestart, besliste te stoppen bij Sainz om hem te helpen.
In tegenstelling tot gisteren kon Lategan zijn prestatie wel doortrekken tot aan de finish. Er kwam nog flink wat druk van Sébastien Loeb (BRX Hunter), de verduiveld sterk Lucio Alvarez (Toyota) en Mathieu Serradori (CR6) die zich voor het eerst vooraan toont in deze Dakar. Maar de Zuid-Afrikaan weerstond en pakte zijn eerste zege ooit, met twee minuten voorsprong op Loeb, Alvarez en Serradori, die in de top tien duikt. Straf van Lategan die pas toe is aan zijn tweede Dakar en vorig jaar snel moest opgeven. Nasser Al-Attiyah (Toyota) verloor drie minuten op Loeb.

Nasser Al-Attiyah - Toyota Hilux
Nasser Al-Attiyah - Toyota Hilux
Al-Attiyah heeft nog altijd een comfortabele voorsprong van 35 minuten op Loeb. Alvarez gaat opnieuw voorbij Yazeed Al-Rahji in de strijd om de derde podiumstek. Vladimir Vasilyev (BMW) is knap vijfde maar Jakub Przygonski (Mini) begint wel aan te dringen. De Pool doet het als vanouds, op regelmaat.

Giniel de Villiers (Toyota) is vooraan weggevallen. De Zuid-Afrikaan kreeg een straf van maar liefst vijf uur. In het begin van de week reed hij een motard aan waarna hij doorreed. Daags erna gebeurde net hetzelfde. De Villiers cirkelde rond de motard om te kijken of die oké was, maar stopte weerom niet om hulp te bieden. Dat breekt hem nu zuur op.

Toby Price was voor het eerst aan het feest bij de motoren. Hij reed ruim vier minuten sneller dan rookie en revelatie Danilo Petrucci en Ross Branch. In de top drie verandert er niets met Sam Sunderland op één, Matthias Walkner op twee en Adrien van Beveren op drie. Inmiddels heeft Walter Roelants afscheid moeten nemen van de Dakar. Hij kwam woensdag ten val en moest overgebracht worden naar het ziekenhuis. Jérome Martiny blijft eerste Belg, rond de 40ste plaats.

Bij de trucks is Peter Willemsen inmiddels opgerukt naar de zesde plaats. Aan de vloot van Kamaz valt voorlopig niets te doen. Bij de lichte prototypes was er nog maar eens winst voor Seth Quintero, terwijl Guillaume de Mévius weer fors verliest nadat hij kort na de start tot stilstand werd gedwongen voor ruim vier uur.

Morgen trekken we naar het westen van Riyadh waar 404 wedstrijdkilometers wachten. Het eerste deel belooft een uitdaging te worden voor de navigatoren. Na een fikse duinenpartij zal het in een rotvaart naar de finish gaan. Wellicht zal daar bij velen een zucht van opluchting klinken, want op zaterdag wordt er gerust.

Tussenstand 14u45

Foto: ASO - DPPIDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op donderdag 6 januari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons