van der Horst

Dakar: Sébastien Loeb en Fabian Lurquin vechten terug

Sébastien Loeb - BRX Hunter
Sébastien Loeb - BRX Hunter
Sébastien Loeb heeft de zevende rit in de Dakar Rally in Saoedi-Arabië gewonnen. De Fransman en zijn Belgische co-rijder Fabian Lurquin heroveren de tweede stek en brengen hun achterstand op Nasser Al-Attiyah even over halfweg terug tot drie kwartier.
Na een welverdiende rustdag in de Saoedische hoofdstad Riyadh trok de karavaan oostwaarts richting Al Dawadimi, goed voor ruim 400 wedstrijdkilometers. De openingsfase bestond vooral uit duinen. Daarachter wachtte nog een stevige taak voor de navigatoren. Vooral bij de motoren werd de tussenstand fors omgegooid. Ook bij de wagens liepen de verschillen behoorlijk op.

Carlos Sainz - Audi
Carlos Sainz - Audi
Zoals zo vaak was het Henk Lategan (Toyota) die het snelst opende, maar de Zuid-Afrikaan verloor even snel een pak tijd, net zoals team- en landgenoot Giniel de Villiers. Er werd al snel een kopduo gevormd met Carlos Sainz (Audi) en Sébastien Loeb (BRX Hunter). Zij konden volop profiteren van de uitgetekende sporen, terwijl onder meer Orlando Terranova (BRX Hunter) - die de baan moest openen - heel wat minuten verloor. Maar ook Sainz verloor kort later stelselmatig terrein, terwijl leider Nasser Al-Attiyah (Toyota) zich een weg naar voor zocht.

Loeb trok halfweg even door en zette zich resoluut op kop. Op gegeven moment had hij bijna zeven minuten voorsprong op eerste achtervolger Al-Attiyah, maar de Qatarees nam nog een minuutje terug en beperkte de schade. Carlos Sainz eindigde uiteindelijk nog mooi derde en zorgde nog maar eens voor een dagpodium voor de nieuwe Audi. De Duitse constructeur deed het in de breedte trouwens heel goed met Stéphane Peterhansel (Audi) op vier en Mattias Ekström netjes in de top tien.

Nasser Al-Attiyah - Toyota Hilux
Nasser Al-Attiyah - Toyota Hilux
Al-Attiyah heeft nu een voorsprong van exact drie kwartier op de Franse recordkampioen rally die opnieuw voorbij Yazeed Al-Rahji ging. De thuisrijder staat nu al 53 minuten in de min ten opzichte van Al-Attiyah. De Argentijn Lucio Alvarez (Toyota) is vierde op vijf kwartier, Jakub Przygonski (Mini) volgt als vijfde op anderhalf uur, voor Orlando Terranova (BRX Hunter), Vladimir Vasilyev (BMW) en Martin Prokop (Ford) die zijn sterke start niet kan herhalen, maar wel netjes in de top tien staat. Giniel de Villiers (Toyota) valt weer weg nadat de jury zijn tijdstraf had kwijtgescholden en de Zuid-Afrikaan plots opnieuw in de strijd om het podium zat.

Bij de motoren was José Ignacio Cornejo Florimo voor het eerst aan het feest in deze Dakar, waarmee de Honda-rijder in de top tien duikt. Kevin Benavides werd tweede. Joan Barreda Bort zorgde voor een tweede Honda op het podium. In de algemene stand valt leider Sam Sunderland van het podium. Daniël Sanders komt zelfs helemaal niet meer in het stuk voor nadat hij een ongeval had op verbinding. Sunderland moet nu de jacht openen op Matthias Walkners en de nieuwe leider Adrien Van Beveren. De Fransman Yamaharijder heeft een bonus van ruim vijf minuten op het koppel KTM's.

Morgen wacht een zware proef van ongeveer 400 kilometers waarvan ruim de helft in het zand en de duinen. 's Avonds staat het bivak in Wadi Ad Dawasir, een vertrouwde omgeving voor de rijders die er al enkele jaren bij zijn. Daar blijven ze tot woensdag, waarna het in een rotvaart richting eindplaats Jeddah gaat.

Tussenstand 14u00

Foto: ASO, ASO - DPPIDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op zondag 9 januari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Shopa

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons