van der Horst

Fabian Lurquin zorgt voor Belgisch feest in de Dakar

Matthieu Serradori en Fabian Lurquin - Century SRT
Matthieu Serradori en Fabian Lurquin - Century SRT
Fabian Lurquin heeft aan de zijde van Mathieu Serradori voor het eerste Belgische succes in de 42ste Dakar gezorgd. Het was het eerste dagsucces ooit voor Serradori. De toppers lieten het wat afweten, waardoor heel wat rijders uit de tweede lijn konden scoren. Dat had onder meer te maken met het overlijden van Paulo Gonçalves gisteren, waardoor de rit voor motoren en quads geannuleerd werd.
  • Hamofa Performance
477 kilometer over zand en duinen in een wijde boog rond Wadi Al Dawasir. Dat leek weerom een kolfje naar de hand te worden van de Mini's, maar een spijtig ongeval zondagmiddag waarbij motard Paulo Gonçalves het leven liet, zorgde voor een vreemde etappe.

De wagens konden niet profiteren van de sporen van de motoren en de quads. Daardoor moesten de navigatoren extra uit hun pijp komen. Daarnaast bleek het zand door het ontbreken van sporen ook een pak losser wat het voor de eerste starters niet makkelijker maakte. 

De toppers zagen af. Stéphane Peterhansel (Mini Buggy) was de beste van de top drie en klokte een tijd net binnen de top tien, maar Nasser Al-Attiyah (Toyota Gazoo) en Carlos Sainz (Mini Buggy) moesten vrede nemen met respectievelijk een elfde en vijftiende tijd. De drie reden het grootste deel van de proef samen. Daardoor lag de weg open voor de outsiders.

Bernhard Ten Brinke en Tom Colsoul - Toyota Gazoo
Bernhard Ten Brinke en Tom Colsoul - Toyota Gazoo
Bernhard Ten Brinke (Toyota Gazoo) en Tom Colsoul leken daarvan te profiteren maar zij verloren in de tweede helft toch behoorlijk wat tijd. Ze raakten een steen en raakten ei zo na aan de finish met een olielek. Het waren Matthieu Serradori en Fabian Lurquin  (Century) die gezwind overnamen. Na hun tijdsverlies gisteren was het Frans-Belgische duo uit op wraak. Halfweg namen ze het commando en bouwden hun voorsprong stelselmatig uit. Ze hadden aan de streep maar liefst vier minuten voorsprong op de tweede finisher, en dat was Fernando Alonso (Toyota Gazoo). Toyota mist dus opnieuw etappewinst, maar voor de Spaanse rookie is het wel zijn beste resultaat in deze Dakar. Orlando Terranova (Mini) reed een sterke derde tijd en blijft op koers voor een eindresultaat in de top vijf. Giniel de Villiers (Toyota Gazoo) en de uitermate regelmatige Yazeed Al Rahji (Toyota) sluiten de top vijf. Ten Brinke en Colsoul moesten uiteindelijk vrede nemen met stek zeven in de daguitslag.

In de algemene stand verandert er weinig al komt de top drie dichter op elkaar. Al-Attiyah staat nu op 6'40 minuten van Sainz, Peterhansel brengt zijn achterstand terug onder het kwartier. Lurquin is opnieuw beste Belg. Hij wipt over Colsoul naar een zevende stek, op iets meer dan een uur van Sainz. De Belgen worden gescheiden door amper 4'18 minuten na 33 uur racen, dus de strijd om de titel 'Beste Belg' belooft spannend te worden. Zonder incidenten lijkt de top acht redelijk vast te liggen want nummer 9, Yasir Seaidan, volgt al op 2uur 37 minuten van de kop.

Morgen gaat de etappe richting Haradh. Het terrein is een pak ruwer dan de voorbije dagen, dus misschien ligt er een kans voor Nasser Al-Attiyah om de kloof op Sainz verder te verkleinen. De finish ligt na 410 kilometer tegen de chrono.

Foto: Willy Weyens Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op maandag 13 januari 2020.
  • Powercars

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons