van der Horst

Dakar: Fernando Alonso maakt Dakardebuut met Toyota Gazoo Racing

Fernando Alonso
Fernando Alonso
Fernando Alonso maakt straks zijn debuut in de Dakar Rally. Dat is donderdag aangekondigd in het Spaanse Salou, in de marge van de WRC-rally van Catalonië. De Spanjaard vormt een team met Nasser Al-Attiyah, Giniel de Villiers en Bernhard Ten Brinke (en Tom Colsoul).
Fernando Alonso - Toyota Hilux
Fernando Alonso - Toyota Hilux
Wat iedereen verwachtte komt uit. Na een stevige werkstage onder de vleugels van Giniel de Villiers en enkele kleinere testdeelnames maakt Fernando Alonso straks zijn debuut in de komende Dakar Rally die dit jaar verreden wordt in Saudi-Arabië, van 5 tot en met 17 januari.

De Spanjaard maakt er deel uit van een vierkoppig team met Nasser Al-Attiyah in de spits. De Qatarees is al goed voor drie zeges. Ook Giniel de Villiers heeft al een Dakarzege op het palmares en met de Nederlander Bernhard Ten Brinke heeft Toyota een perfecte bliksemafleider. Hij krijgt uiteraard Tom Colsoul naast zich die de voorbije jaren Jakub Przygonski steevast naar een mooie ereplaats loodste. "Ik mis nog één iets in mijn schap en daar moet Bernhard voor zorgen", aldus Colsoul. Alonso zelf rekent op de kennis en kunde van Marc Coma, vijfvoudig winnaar bij de motoren en sinds dit jaar vaste metgezel van de stilaan levende racelegende.

Voor Alonso luidt zijn deelname een nieuwe etappe in in zijn zoektocht naar nieuwe uitdagingen. De Spanjaard kroonde zich in 2005 en 2006 tot F1-kampioen en mocht de voorbije twee jaar het bovenste schavot op in de 24u van Le Mans. Ondertussen won hij ook nog eens de mytische Rolex 24 at Daytona, begin dit jaar. Hij blijft zoeken naar disciplines waar hij prijzen kan pakken. De kans dat hij echter dit jaar wint, is gering. De 38-jarige man uit Oviedo heeft er al enkele testdagen op zitten en reed al twee wedstrijden, de Liechtenstein 400 en de Cross Country Rally van Marokko, met eerdere bescheiden resultaten.

"Het programma van TGR sprak me al van in het begin aan om meerdere disciplines te ontdekken. En nu komt dit er bij", aldus Alonso. "De hardste wedstrijd op deze planeet. Past perfect binnen 'pushing the limits' (het credo van TGR). Ik kan nog altijd leren en verbeteren, niet enkel als race-piloot maar ook als mens, zeker in dit mooie team."
Alonso is tevreden met de stappen die hij reeds zette. "We hadden enkele hoogtes en laagtes, maar het ging al goed. En met Marc Coma heb ik de perfecte co-rijder. Nuja, ik ken er ook maar één. Maar ik heb meer nodig dan iemand die nota's leest en dat is er. Het klokt." Coma beaamt. "We bouwen iets op, maar ik ben nu al trots op de stappen voorwaarts die we gezet hebben."

Foto: Toyota Gazoo RacingSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op donderdag 24 oktober 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • LTF

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons