van der Horst

Dakar: Giniel De Villiers houdt overwinning binnen kamp van Toyota

Giniel De Villiers - Toyota Gazoo
Giniel De Villiers - Toyota Gazoo
Na drie overwinning op rij voor Nasser Al-Attiyah is het nu Giniel De Villiers die zorgt voor een feest in het kamp van Toyota Gazoo Racing. De Zuid-Afrikaan won donderdag de vijfde etappe van de 43ste Dakar. De Belg Fabian Lurquin, aan de zijde van Mathieu Serradori, mag een kruis maken over een goed klassement, nadat een wiel afbrak in de beginfase.
Het beloofde een slopende tocht te worden tussen Riyadh en Al Qaisumah, met ruim 450 kilometer tegen de klok op verschillende ondergronden. Vooral voor de co-rijders zou er een hoofdrol weggelegd zijn, en dat bleek ook. De vijfde proef zal aan het eind van deze Dakar mogelijk een scherprechter gebleken zijn.

Meteen na de start kozen verschillende toppers een andere route richting een eerste heuvelrug maar dat brak enkelen al snel zuur op. Carlos Sainz (X-Raid Mini) en Sébastien Loeb (BRX) verloren op slag een half uur. Sainz wist zijn verlies wel nog te halveren en was, los van zijn fout, veruit de snelste van de dag. Loeb maakte trouwens woensdagavond nog een duik in de stand nadat hij een tijdsstraf kreeg van 5 minuten omwille van overdreven snelheid in een zone met beperkte snelheid. Die zullen hem nu wel worst wezen. Nog erger verging het Mathieu Serradori en onze Belg Fabian Lurquin (Centrury - SRT) die meteen een wiel afreden en ruim vier uur verloren. Maar het slechste nieuws kwam uit het kamp van de verrassend sterke Henk Lategan (Toyota Gazoo) die over de kop ging en zijn sleutelbeen brak.

Brian Baragwanath - Century
Brian Baragwanath - Century
Toch was er ook goed nieuws uit het kamp van Toyota Gazoo Racing. Terwijl iedereen zoekende was reed Lategan zijn landgenoot Giniel De Villiers (Toyota Gazoo) in geen tijd van "waypoint" naar "waypoint" en duldde amper concurrentie. Bij Century - SRT verzachtte Brian Baragwanath (Century) het leed door in de buurt van zijn landgenoot te blijven. Gemengde gevoelens dus bij Toyota Gazoo en Century. Baragwanath kwam nog dicht, maar uiteindelijk was het De Villiers die de overwinning in het kamp van Toyota hield. Wel een Zuid-Afrikaanse dubbel dus.

In het slot kwamen ook de protagonisten nog opzetten. Stéphane Peterhansel (X-Raid Mini) stond onderweg even op elf minuten van de Villiers, maar beperkte de schade tot ruim twee minuten. Al-Attiyah werd onderweg bijgehaald door Peterhansel, die drie minuten later was gestart. Ze dwarsten een hele tijd samen de duinen maar de Qatarees ging in het slot opnieuw voorbij de Fransman en reed de recordkampioen zelfs nog los met de meet in zicht. Hij moest wel anderhalve minuut toegeven op de Fransman. Peterhansel dus derde, Al-Attiyah vierde en Martin Prokop (Ford) mocht de top vijf afronden na een sterke etappe.
Stand dooreengeschud
In de algemene stand loopt Peterhansel weer een beetje uit op Al-Attiyah. Het verschil bedraagt nu ruim zes minuten. Carlos Sainz is nog altijd derde, op 48 minuten van de kop. Zonder Lategan en het verlies van Serradori (+4u) en Loeb (+50min) is de stand achter de grote drie flink geschud. Jakub Przygonski (Mini) is nu vierde op ruim een uur. Prokop bekroont zijn sterke prestatie met een stek in de algemene top vijf. Alexandre Leroy (Century) zit ook nog in koers en blijft hangen rond een 40ste stek algemeen.

Bij de motoren was er een dubbeslag voor Kevin Benavides (Honda) die met dagwinst de leiding pakt. Hij heeft een voorgift van ruim twee minuten op oud-leider Xavier de Soultrait (Husqvarna). Toby Price (KTM) heeft zich inmiddels teruggeknokt tot plaats vier. Walter Roelants verloor dik drie uur, maar is nog steeds in de race als 64ste. 

Voor veel teams zal een rustdag broodnodig zijn. Gelukkig komt die in zicht, al wacht er vrijdag nog een opdracht van 448 km tegen de klok richting Ha'il, waar het bivak een dagje kan opgeslagen worden. Op het programma niets anders dan zand en duinen.

Situatie 13u15

Foto: ASO - DPPISchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op donderdag 7 januari 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • LTF

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons