van der Horst

Dakar: Hattrick voor Al-Attiyah, Peterhansel weerstaat

Nasser Al-Attiyah - Toyota Gazoo
Nasser Al-Attiyah - Toyota Gazoo
Vier echte etappes ver in de 43ste Dakar en voor de derde dag op rij is het Nasser Al-Attiyah die met de winst aan de haal gaat. In een spannende etappe hield hij maar net Peterhansel af, die leider blijft. Matthieu Serradori en de Belg Fabian Lurquin vallen van het virtuele podium.
De vierde proef was meteen ook de langste van deze Dakar. Tussen Wadi Ad-Dawasir en Riyadh moest ruim 800 kilometer gereden worden, waarvan 337 tegen de klok. Een overgangsproef zonder duinen, maar toch lagen er een aantal valstrikken.

Mathieu Serradori en Fabian Lurquin (Century) reden zich al snel zoek en moesten flink wat tijd prijsgeven. Ze tuimelen daardoor van het virtuele podium, al hebben ze die nog altijd in zicht. 

Henk Lategan - Toyota Hilux Gazoo Racing
Henk Lategan - Toyota Hilux Gazoo Racing
Vooraan ging het weer bijzonder hard en bleven de verschillen beperkt. Dat navigatie minder een rol speelde vandaag, bleek al snel, want de toppers van gisteren handhaafden zich gemakkelijk vooraan. Toyota Gazoo leek  op weg naar een demonstratie met Nasser Al-Attiyah (Toyota Gazoo) en de stilaan onvermijdelijke rookie Henk Lategan (Toyota Gazoo). Maar de X-Raid Mini's boden flink wat weerwerk en lieten niet begaan. Stéphane Peterhansel (X-Raid Mini) nestelde zich in het slot nog tussen de Toyota's en moest amper 11 seconden toegeven op Al-Attiyah, die de rit dus won. De Franse recordkampioen houdt dus al bij al vlot zijn koppositie (en moet morgen opnieuw niet als eerste de baan op!). Op het einde was het nog even de adem inhouden, want Carlos Sainz (X-Raid Mini) leek na zijn tijdsverlies van gisteren op weg naar winst in een hels slot, maar de Spanjaard moest op het einde nog bijna drie minuten prijsgeven en eindigde vijfde.

Sébastien Loeb - BRX
Sébastien Loeb - BRX
Ook Sébastien Loeb (BRX) voelt zich steeds meer in zijn sas en dook voor het eerst de top vijf binnen in het dagklassement. Hij klokte een vierde tijd. De Prodrive Hunter lijkt steeds beter voor de dag te komen. Zonde van die moeilijke openingsdag waar Loeb zowat een half uur verloor door drie lekke banden.

Bij de Belgen scoorde ook Alexandre Leroy (Century) een knappe tijd. Hij eindigde maar net buiten de top twintig, en werd eerste Belg vandaag.

Tussenstand: Peterhansel blijft op kop

Algemeen leidt Peterhansel nog altijd. Al-Attiyah brengt zijn achterstand terug tot onder de vijf minuten. Daarachter gaapt een gat van een half uur dat opgevuld wordt door Sainz. Sébastien Loeb doet een zaakje en is vierde op 48 minuten. Hij wordt op de huid gezeten door de Zuid-Afrikaanse revelatie Lategan. Serradori en Lurquin zijn teruggevallen naar een zevende stek op 51 minuten van Peterhansel, maar wel op amper drie minuten van de vierde stek. Naar Tom Colsoul moet niet meer gezocht worden. Hij reed met Bernhard Ten Brinke via de verbinding naar Riyadh. De opgave na de crash van gisteren is dus een feit.

Bij de motoren ging de winst naar Joan Barreda Bort (Honda), die zo op 15 seconden komt van de leiding. Die is in handen van de Fransman Xavier de Soultrait (Husqvarna). Bijna dagelijks is er een nieuwe leider bij de tweewielers. De volledige top tien staat nog binnen de tien minuten. Walter Roelants is nu 68ste na een goede tijd in de top zestig.

Morgen staan er maar liefst 456 wedstrijdkilometers te wachten en het belooft een stevige uitdaging te worden met een flinke duinenpartij halfweg, maar ook een pak "single tracks" bezaaid met stenen. Wie de banden goed beheert, zou wel eens hoog kunnen eindigen.

Foto: ASO - DPPISchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op woensdag 6 januari 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • MF Racing

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons