van der Horst

Dakar-icoon Hubert Auriol overleden

Hubert Auriol
Hubert Auriol
Hubert Auriol is op 68-jarige leeftijd overleden. De Fransman was een icoon van de Dakar rally. Hij won "de zwaarste wedstrijd ter wereld" drie keer, twee keer op de moto en één keer bij de wagens.
Auriol werd geboren in 1952 in het Ethiopische Addis Abeba. De Fransman blonk uit in motorcross en endurowedstrijden en zocht dan ook snel het zand van de Dakarrally op. Hij won de wedstrijd bij de motoren in 1981 en 1983 en kon die van 1984 ook gewonnen hebben, maar hij brak in de voorlaatste proef beide enkels terwijl hij aan de leiding lag.

In 1988 maakte hij de overstap naar de wagens, toen nog voor Mitsubishi. In 1992 won hij de wedstrijd opnieuw, met de Citroën ZX. Auriol was daarmee de eerste deelnemer die zowel wist te winnen bij de motoren als bij de wagens.

Enkele jaren later kwam hij aan het roer bij ASO en werd hij zelfs wedstrijdleider. In 2008 stond hij ook aan de wieg van de African Eco Race. Vorig jaar was hij nog een graag geziene gast in Saoedi-Arabië toen de Dakar daar voor het eerst passeerde.

Foto: Willy WeyensDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op zondag 10 januari 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons