van der Horst

Dakar klaar voor debuut in Saoedi-Arabië

Nasser Al Attiyah - Mathieu Baumel - Toyota Hilux
Nasser Al Attiyah - Mathieu Baumel - Toyota Hilux
De Dakarkaravaan heeft Zuid-Amerika uitgezwaaid en bivakkeert van 5 tot en met 17 januari voor het eerst in Azië, in Saoedi-Arabië meer bepaald. Het startschot wordt gegeven in Jeddah, de finishvlag wacht in Qiddiyah. De Qatarees Nasser Al-Attiyah kan in zijn thuisregio zichzelf opvolgen als winnaar, maar de strijd belooft heel open te worden.
7.856 kilometer, waarvan 5.097 tegen de chrono. Verdeeld over twaalf ritten, zonder opwarmertje noch uitlopertje. Dat staat op het programma voor de 550 deelnemers. Op de eerste dag krijgen ze meteen 314 kilometer op het bord. Het parcours bestaat grotendeels uit zand waarbij navigatie ontzettend belangrijk is. In het tweede deel van de race, na de rustdag in Riyadh op 11 januari, wachten de zwaarste en langste proeven met grote duinenpartijen.

Fernando Alonso - Toyota Hilux
Fernando Alonso - Toyota Hilux
Alle tenoren, op Sébastien Loeb misschien na, tekenen opnieuw present. Nasser Al-Attiyah won vorig jaar zijn derde Dakar en geniet een licht thuisvoordeel. Hij leidt een indrukwekkende armada van Toyota Gazoo Racing. De Qatarees krijgt de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers en de Nederlander Bernhard Ten Brinke in steun. Die laatste wordt bijgestaan door Tom Colsoul, één van de twee Belgen op de deelnemerslijst bij de wagens. Ten Brinke en Colsoul mogen gerust mikken op het podium. Fernando Alonso vervolledigt het kwartet. De Spaanse F1-kampioen zal wellicht niet meedoen voor de dichtste ereplaatsen en moet vooral ervaring opdoen met het oog op de komende jaren.

Stéphane Peterhansel - X-raid Mini
Stéphane Peterhansel - X-raid Mini
De concurrentie lijkt hoofdzakelijk van Mini te komen. Stéphane Peterhansel, recordwinnaar, en tweevoudig winnaar Carlos Sainz beschikken over een John Cooper Works Buggy. Jakub Przygonski, dit jaar dus niet bijgestaan door Colsoul, start met de Mini All4, net zoals Orlando Terranova. Ook Nani Roma mag en moet altijd bij de outsiders worden geplaatst. Hij brengt de indrukwekkende Borgward BX7 Evo aan de start. Martin Prokop probeert in zijn Ford Raptor CC mee te dingen naar een ereplaats en Khalid Al Qassimi brengt nog een Peugeot 3008 DKR in stelling. Bij Toyota kan de concurrentie nog van binnenshuis komen met Yazeed Al-Rahji, Erik Van Loon en Ronan Chabot in de Overdrive Toyota's, uit de stal van Jean-Marc Fortin.

Ook bij de motoren staan alle favorieten aan de start met een tiental kanshebbers op winst, zoals de winnaars van de jongste drie edities: Toby Price, Matthias Walkner en Sam Sunderland.

Amper zeven Belgen staan aan de start van deze editie. Tom Colsoul uiteraard naast Ten Brinke, maar ook Fabian Lurquin die naast Mathieu Serradori (Century) plaatsneemt en mag mikken op een top tien. Geen Belgen bij de motoren of de quads, wel ééntje in SSV. François Beguin navigeert de Fransman Axel Alletru. Jan Van Der Vaet, Dave Berghmans, Tom Geuens en Dave Ingels nemen deel bij de trucks. 

Zaterdag, straks, is er een ceremoniële start. Zondag trekt de karavaan zich op gang en moeten meteen 314 km afgelegd worden richting Al-Wahj. De proef wordt meteen een doorslagje van wat de deelnemers de komende weken mogen verwachten. 

Foto: Toyota, Red Bull News & Sandro DelaereSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op zaterdag 4 januari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons