van der Horst

Dakar: Loeb blaast strijd nieuw leven in

Sébastien Loeb - BRX Prodrive
Sébastien Loeb - BRX Prodrive
Met zijn derde overwinning heeft Sébastien Loeb de 46ste Dakar nieuw leven ingeblazen. De Fransman verkleint zijn kloof van ongeveer een half uur tot een twintigtal minuten op leider Carlos Sainz.
Na een verdiende rustdag in hoofdstad Riyadh, moesten de deelnemers opnieuw vol aan de bak. Het was een gemengde etappe met ruw terrein tussen canyons om te beginnen. Het tweede deel was voor de duinliefhebbers.

Sébastien Loeb (BRX) moest de baan openen en dus de eerste sporen trekken. De Fransman begon eerder behoedzaam maar rukte al snel op om over halfweg de leiding in handen te nemen. Hij liet zich niet bijhalen en bleef een hele dag de lijnen uitzetten, wat bijzonder straf is van de recordkampioen rally. De Fransman haalde het ook, en boekt zijn derde ritzege.

Lucas Moraes (Toyota) volgde de goede lijnen en tikte heel knap als tweede aan. Carlos Sainz (Audi) leek te laten begaan op het einde en verloor wat van zijn pluimen. Niet dat de Spanjaard een slechte dag had, want hij bengelde bijna een hele etappe rond de derde plaats, en eindigde uiteindelijk vierde na Nasser Al-Attiyah (BRX). Mattias Ekström (Audi) was de verliezer van de dag en valt achteruit. Audi en Sainz verliezen daarmee een belangrijke buffer en hun tweede troefkaart vooraan.

In de algemene stand doet Loeb dus een geweldige zaak. Hij komt in één ruk tot op 19 minuten van Sainz en hoewel dat nog altijd een stevige kloof is, mag El Matador zich een beetje zorgen maken. De vraag dient gesteld: zou Loeb nog altijd even blij zijn dat hij vorige week een kwartier verloor door met opzet een waypoint te missen?
Mattias Ekström valt vooraan weg. Lucas Moraes pakt de virtuele podiumplaats met dank over en is nu derde, zijn eindplaats van vorig jaar. Hij volgt wel al op een uur van de leider. Ondanks een verlies van een half uur blijft Guillaume de Mévius (Overdrive) vierde. Giniel de Villiers (Toyota) rondt de top vijf.

Bij de motoren ging de dagwinst, voor de derde keer al in deze editie, naar de Chileen 'Nacho' Cornejo op zijn Honda. Het merk blijft dominant met drie motoren in de top vijf en Ricky Brabec helemaal bovenaan. De Amerikaan verdedigt een voorsprong van welgeteld één seconde op Ross Branch (Hero).

Maandag krijgt de Dakar nogmaals een nieuw gezicht. De regio van het 'Empty Quarter' ligt nu echt wel achter ons. Het zand en de duinen maken opnieuw plaats voor stenen en rotsen, en wellicht een resem lekke banden. De organisatie noemt het één van de gemakkelijkere etappes, maar dat zijn vaak de gevaarlijkste.

Update Stand 14.15 uur

Foto: ASO Antoine Vincent DPPI

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op zondag 14 januari 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar Rally.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons