van der Horst

Dakar: Loeb en Lurquin slaan terug

Sébastien Loeb - BRX Prodrive
Sébastien Loeb - BRX Prodrive
Sébastien Loeb en zijn Belgische co-rijder Fabian Lurquin hebben de vierde etappe in de 46ste Dakar gewonnen. Met Guillaume de Mévius op stek vijf deden de Belgen het goed. Yazeed Al Rahji vergroot zijn voorsprong in de algemene stand dankzij een tweede tijd.
Etappe vier was het tweede deel van een eerste marathonetappe die maandag werd afgesloten met een korte servicebeurt. Het was een proef die aan een rotvaart werd afgedenderd, zonder al te veel zand en duinen.

Yazeed Al Rajhi (Overdrive) zorgde bijna voor de verrassing. De wedstrijdleider beende zijn voorgangers bij en moest een tijdje de lijnen uitzetten, maar slaagde er ei zo na in om de proef op zijn naam te schrijven. Meteen een furieus slot zette hij voet naast Nasser Al-Attiyah (BRX), maar het gevaar kwam van achteruit. Sébastien Loeb (BRX), pas als 23ste op de baan na zijn tijdsverlies gisteren, wipte nog over beide kemphanen en boekt zo zijn eerste zege van deze Dakar. Een opsteker voor Loeb die al veel pech kende en de lekke banden niet meer op één hand kan tellen.

Ook Audi deed het goed in blok met Carlos Sainz (Audi) op vier en Stéphane Peterhansel (Audi) op zes. Guillaume de Mévius zette zich nog tussen de Audi's met een uitstekende vijfde tijd. Met Lurquin als dagwinnaar, de Mévius op vijf en twee Overdrive Toyota's in de top vijf was de rit stevig Belgisch gekleurd. Pechvogel van de dag was Seth Quintero (Toyota) die op assistentie moest wachten. Gazoo Racing wist zelfs geen enkele Hilux in de top tien te zetten, met Lucas Moraes (Toyota), gisteren dagwinnaar, slechts op plaats twaalf.

De algemene stand staat al een beetje steviger op z'n poten. Al Rajhi vergroot zijn voorsprong op Sainz, en heeft nu een bonus van ruim vier minuten op El Matador. Al-Attiyah wipt van vijf naar drie en volgt op 11 minuten. Mattias Ekström (Audi) blijft net zoals Lucas Moraes in de top vijf. Loeb wipt naar plaats zes, maar staat nog 24 minuten in de min. De Mévius nestelt zich opnieuw in de top tien, weliswaar met een achterstand van bijna 40 minuten op leider Al Rajhi.

Bij de motoren was er een één-tweetje voor Honda met José Ignacio Cornejo Florimo als dagwinnaar en Ricky Brabec daarachter. 'Nacho' Cornejo sloeg ook een dubbelslag met zijn tweede dagwinst, want de Chileen neemt de kop over van Ross Branch, leider sinds de start van deze Dakar.

Woensdag wacht een korte maar verraderlijke proef van 118 kilometer richting Shubaytah. Op het menu veel zand en duinen. Maar het echte gevaar schuilt 's anderdaags met de gevreesde marathonproef van 48 uur door de woestenij van het 'Empty Quarter'. Wie durft, met dat gevaar in zicht, morgen nog een slag slaan met het risico die kalvarietocht als eerste te beginnen?

Stand 12.45 uur

Foto: ASO - Antoine Vincent - DPPI

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op dinsdag 9 januari 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar Rally.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons