van der Horst

Dakar: Loeb en Lurquin van start tot finish

Sébastien Loeb - BRX Hunter
Sébastien Loeb - BRX Hunter
Sébastien Loeb en Fabian Lurquin hebben de tiende etappe van de Dakar Rally op indrukwekkende wijze op hun naam geschreven. Nasser Al-Attiyah kwam opnieuw niet in de problemen en blijft riant leider. Guillaume de Mévius blijft al bij al vlotjes leider in T3.
'The Empty Quarter', dat is het uithoekje nabij de grens met Oman, is het speelterrein waar de karavaan drie dagen lang door het zand moet klieven. Met amper 114 kilometer op het programma zag de etappe er relatief kort en gemakkelijk uit. De organisatie noemde het dan ook een voorproefje voor wat morgen en overmorgen komen zal. 

Sébastien Loeb en de Belg Fabian Lurquin zorgden voor een indrukwekkende prestatie. Het duo moest de weg openen, als winnaar van de etappe gisteren, maar dat belette hen niet om de proef te winnen. Normaal benen latere starters de trekker vrij vlot bij, maar Loeb stoof er vandoor en liet niemand in het spoor kruipen. De Fransman was aan de finish drie minuten sneller dan Mattias Ekström (Audi) die daarmee opnieuw voor een lach zorgt in het kamp van Audi. Audi verloor deze ochtend alsnog Carlos Sainz (Audi) die gisteren een stevige buiteling maakte, maar weigerde de handdoek te gooien, tot vanmorgen. Audi heeft dus maar één wagen meer in koers. Lucas Moraes (Overdrive) reed naar een derde tijd en redt dus voorlopig zijn tweede plaats in de stand. Nasser Al-Attiyah (Toyota Gazoo Racing) liet begaan, en eindigde vierde op ruim vijf minuten.

Algemeen verandert er weinig met Al-Attiyah op één en Moraes op 80 minuten. Loeb komt nu op een kwartier van de Braziliaanse rookie. Loeb reed vandaag ook Henk Lategan (Gazoo Racing) uit het wiel. Giniel De Villiers (Gazoo Racing) blijft vijfde.

In T3 ging de winst naar Seth Quintero (Red Bull), nog altijd derde in de algemene stand. Guillaume de Mévius (GRally OT3) kende niet de beste dag en eindigde op tien minuten van de dagwinnaar. Hij hield wel de kop vast, en kan zich morgen, in het eerste luik van de marathonetappe, in het spoor vastbijten van eerdere starters. Austin Jones (Red Bull) kruipt dichter, maar het verschil bedraagt nog altijd 8 minuten.

Bij de motoren zorgde Ross Branch (Hero) voor een tweede succes voor Hero. Hij was amper 23 tellen sneller dan de Fransman Adrien Van Beveren (Honda). Skyler Howes (Husqvarna) is leider af in de algemene stand. Kevin Benavides (KTM) had aan een vierde tijd genoeg om de leiding over te nemen. De Amerikaan zit in een KTM-sandwich met Toby Price (KTM) op drie.

Morgen start een marathonproef met 274 kilometer zand en duinen. De karavaan zal het materiaal in één stuk moeten houden, want er is geen servicebivak 's avonds. Vrijdag volgt dan het tweede luik van deze marathon. 's Avonds zal de stand, voor zover dat nog niet gebeurd is, in een definitieve plooi liggen.

Stand om 13.15 uur

Foto: ASO - DPPI | Charly Lopez



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op woensdag 11 januari 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons