van der Horst

Dakar: Loeb herpakt zich op dag twee

Sébastien Loeb - Peugeot 3008 DKR
Sébastien Loeb - Peugeot 3008 DKR
Sébastien Loeb heeft een matige start op maandag al bijna helemaal goedgemaakt op dag twee. De Fransman pakte halfweg de proef de kop en reed goed een minuut weg van Toyota's van Bernhard Ten Brinke en Giniel De Villiers. Een verbluffende Nani Roma kwam in het slot nog dicht en besloot op amper acht tellen. Stéphane Peterhansel verloor een kwartier.
Maandag kregen de deelnemers een stevige opwarmer maar dinsdag begon het echte werk met 342 wedstrijdkilometers, richting San Juan de Marcona. Nasser Al-Attiyah (Toyota) won dan wel de openingsrit maar wist meteen dat hij het niet onder de markt zou krijgen vandaag. De wagens openden de wedstrijddag waardoor de Qatarees niets van sporen voor zich had en zich zelf een weg moest banen door het zand. Ook Carlos Sainz (Mini Buggy) en Jakob Przygonski (Mini) hadden het moeilijk. De Pool, bijgestaan door Tom Colsoul reed ook twee keer lek. Dat Sainz en Al-Attiyah quasi gelijktijdig over de finish reden is dan ook geen toeval.

Sébastien Loeb (Peugeot) gaf gisteren al toe dat hij het tactisch had aangepakt om vandaag niet te vroeg op de weg te moeten, en met succes, want de Fransman lag bijna een halve dag op kop. Hij leek een stevige slag te slaan op het volledige peloton maar Bernhard Ten Brinke en Giniel De Viliers (beide Toyota) beperkten de schade met een verlies van om en bij de anderhalve minuut. Nani Roma (Mini) kwam zelfs nog vervaarlijk dicht, als een duiveltje uit een doosje, en eindigde op acht seconden van Loeb.

Al-Attiyah verloor uiteindelijk ruim zeven minuten, Sainz een viertal, Przygonski zelfs elf, maar de verliezer van de dag was Stéphane Peterhansel (Mini Buggy) die een kwartier kwijtspeelde. Slecht nieuws hoeft dat niet te zijn, want de recordwinnaar stond bijna 20 minuten stil, maar reed wel nog bijna vijf minuten van zijn achterstand op Loeb af. Daarmee was hij zonder twijfel de snelste man in koers op dinsdag.

Uiteraard wordt het algemeen klassement helemaal door elkaar gegooid. Toyota Gazoo Racing blijft aan kop van deze Dakar. Meer zelfs, ze hebben een één-tweetje vast met Ten Brinke en De Villiers. Ze worden gevolgd door de Mini's van Nani Roma en Yazee Al-Rahji, en dat allemaal binnen de minuut. Ten Brinke staat op 28 seconden, Roma op 42 tellen en Al-Rahji op 50. Sébastien Loeb is opgerukt naar plaats vijf op 1'50 van de kop. Sainz is zesde op 2'28. Al-Attiyah achtste op 3'26. Przygonski en Peterhansel vallen uit de top tien.

Mathieu Serradori eindigde met de Belgische navigator Fabian Lurquin opnieuw mooi in de top 20. Stéphane Prévot en Philippe Gache parkeerden hun wagen als 25ste in de algemene stand. Stéphane Henrard en vader en zoon Lambiliotte kenden een mooie dag met een voorlopige algemene notering net buiten de top 30.

De wagens gingen dus dinsdag als eerste de baan op. Op de uitslag van de motoren, SxS, quads en de vrachtwagens was het dus nog een hele poos wachten. Charly Gotlib navigeerde Claude Fournier naar een 17de stek bij SxS.

Bij de motoren was de spanning te snijden tot het einde. Matthias Walkner (KTM) haalde het met na 342 km met 22 seconden van Ricky Brabec (Honda). Joan Barreda Bort (Honda) blijft leider met anderhalve minuut voorsprong op Walkner en Brabec.

Woensdag wacht opnieuw een loodzware dag. Er moet 331 kilometers tegen de klok worden gereden tussen San Juan de Marcona en Arequipa waar er binnen een paar dagen ook zal gerust worden.

Resultaten onder voorbehoud. Situatie 18u30

Foto: Dakar ASODit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op dinsdag 8 januari 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons