van der Horst

Dakar: Loeb laat steek vallen, Ekström wint etappe

Mattias Ekström - Audi
Mattias Ekström - Audi
Sébastien Loeb heeft in zijn jacht op leider Carlos Sainz een steekje laten vallen. De Fransman verloor ruim vijf minuten en ziet zijn achterstand opnieuw aandikken tot ongeveer 25 minuten. De dagwinst leek lang voor Guerlain Chicherit in de Belgische Overdrive Toyota, maar Mattias Ekström wipte vanuit de achterhoede over alles en iedereen.
Maandag stonden er 458 wedstrijdkilometers op het programma met een begin in de duinen, een intermezzo op asfalt en een slot tussen de rotsen. 

Sébastien Loeb (BRX) moest opnieuw de weg openen. De Fransman reed net zoals gisteren meteen weg, ondanks een korte stop na de start. De rallykampioen leek een gouden zaak te gaan doen in het algemene klassement maar moest met de eindmeet in zicht plots ommekeer maken waardoor hij een tiental minuten verloor. Carlos Sainz (Audi) profiteerde en deelt zo opnieuw een tik uit in de strijd om de algemene overwinning.

De dagwinst ging bijna naar een andere Fransman, namelijk Guerlain Chicherit (Overdrive). Op echte rallywegen voelde hij zich in zijn sas en hij bleef de hele rit aanklampen. Uiteindelijk moest hij nog de duimen leggen voor Mattias Ekström (Audi) die na het verlies van gisteren duidelijk ritwinst voor ogen had. Ook Stéphane Peterhansel (Audi), uit het zand herrezen, wipte nog over Chicherit en eindigde tweede. Audi dus op één, twee en vier.

Guillaume de Mévius - Toyota Hilux Overdrive
Guillaume de Mévius - Toyota Hilux Overdrive

In de algemene stand heeft Sainz nu een bonus van 25 minuten. Lucas Moraes (Toyota) is nog steeds derde op ruim een uur. Guillaume de Mévius (Overdrive) blijft stevig vierde, voor Giniel de Villiers (Toyota). Chicherit maakt een sprong naar plaats zes.

Bij de motoren zorgden Kevin Benavides (KTM) en Luciano Benavides (Husqvarna) voor een familiale dubbel. Ricky Brabec (Honda) is nog altijd leider maar hij krijgt Botswaan Ross Branch maar niet losgereden. Die hangt op 42 tellen.

Morgen nog meer rotsen in het fabelachtige landschap tussen Ha'Il en Alula. Navigatie is het sleutelwoord. Het late tijdsverlies van Loeb is misschien een zegen voor morgen, want de Fransman kan in het spoor van de concurrentie kruipen! Met nog vier ritten te gaan, is het nu of nooit voor Loeb!

Stand 13 uur

Foto: ASO - DPPI | M. Kin - A. Le Floch



 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op maandag 15 januari 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar Rally.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons