van der Horst

Dakar: Loeb met ultieme poging, Chicherit de dagwinst

Guerlain Chicherit - Toyota Hilux Overdrive
Guerlain Chicherit - Toyota Hilux Overdrive
Met nog twee etappes te gaan komt Sébastien Loeb terug tot op een kwartier van Carlos Sainz die woensdag enkele hachelijke momenten beleefde. De dagwinst was voor Guerlain Chicherit en het Belgische Overdrive.
  • St. Paul
Het was een hele dag uitkijken om geen lekke banden te rijden in het rotsachtige decor rond Alula. Het traject lag vol valstrikken en dat leverde ook een bijzondere uitslag op bij de wagens.

Sébastien Loeb (BRX) moest openen na zijn dagwinst gisteren. De Fransman had meteen moeite met het tempo maar ook Carlos Sainz (Audi) en andere vroege starters hadden het niet gemakkelijk. Sainz kende een moeilijk moment toen hij plots op kant moest, even over halfweg. Zijn teamgenoten Mattias Ekström en Stéphane Peterhansel schoten meteen te hulp waardoor de Spanjaard de schade beperkte tot een kwartiertje verlies. Loeb kwam terug tot op vier minuten in de virtuele stand, tot ook hij even de wagen uit moest. Loeb won een zevental minuten terug, maar dat had veel meer kunnen zijn.

Vooraan stond er geen maat op een andere Fransman. Guerlain Chicherit reed het gros van de dag op kop en schenkt het Belgische Overdrive een nieuwe dagzege. Hij haalde het met ruime voorsprong op Brian Bargwanath (Century) en Benediktas Vanagas (Toyota), beiden amper genoemd in deze Dakar.

Algemeen verdedigt Sainz ruim dertien minuten op Loeb. Lucas Moraes (Toyota) blijft stevig derde. Guillaume de Mévius (Overdrive) is vierde, maar moet stilaan uitkijken voor de oprukkende Chicherit en Mathieu Serradori (Century).

Bij de motoren bezette Honda nogmaals het volledige podium met dagwinnaar Ricky Brabec, Nacho Cornejo en Adrien Van Beveren. Brabec verstevigt zo zijn leidersplaats. Ross Branch (Hero) is tweede op 11 minuten.

Wie nog iets wil proberen, zal het morgen moeten doen. De voorlaatste etappe is er nog één die schrik inboezemt en bij veel rijders met stip genoteerd staat. Het gaat al richting Yanbu, terminus van deze 46ste Dakar. 'We kennen de proef nog van vorig jaar. Het was geen gemakkelijke etappe en reden er veel schade', herinnert de Mévius zich nog.

Stand 14.15 uur

Foto: ASO DPPI F. Le Floch



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op woensdag 17 januari 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar Rally.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons