van der Horst

Dakar: Loeb op podiumjacht, de Mévius redt kop

Sébastien Loeb - BRX Hunter
Sébastien Loeb - BRX Hunter
Sébastien Loeb en zijn Belgische co-rijder Fabian Lurquin hebben de achtste etappe van de Dakar Rally gewonnen. Nasser Al-Attiyah mag als autoritaire leider naar de rustdag. Bij de T3 lichte prototypes redde Guillaume de Mévius maar net zijn leidersplaats.
De rit terug naar Riyadh was volledig nieuw en liep door valleien en duinen. Niet de zwaarste beproeving van deze Dakar maar aan het einde van een helse eerste week is alles relatief.

Carlos Sainz (Audi) reed een hele dag op kop, profiterend van zijn late start. Hij leek daarmee Audi een groot plezier te gaan doen, want het merk hangt na een weekje Dakar volledig in de touwen, ondanks een goede start. Geen enkele Audi doet nog mee voor een ereplaats in deze editie. Sainz leek dus te zorgen voor een welgekomen geschenkt tot hij een straf kreeg van 5 minuten wegens te snel rijden op verbinding. Zo kreeg Sébastien Loeb (BRX) de zege in de schoot geworpen. Ook bij BRX zullen ze blij zijn met deze opsteker, maar vooral: Loeb komt terug in een positie voor een podiumplaats. Nasser Al-Attiyah (Gazoo Racing) werd tweede en komt zo weer een stap dichter bij zijn vijfde zege.

In de algemene stand heeft de Qatarees nog altijd ruim een uur voorsprong op teamgenoot Henk Lategan (Gazoo Racing) die de afgelopen dagen opvallend weinig tijd liet liggen. Rookie Luca Moraes (Overdrive) is nog altijd derde, maar de Braziliaan moet stilaan rekening gaan houden met Loeb die nu op een half uur zit van het podium. Loeb wipte zondag makkelijk over Giniel de Villiers (Gazoo Racing) die zo een vierde Toyota in de top vijf zet. Romain Dumas (Rebellion) is nog altijd zesde, Martin Prokop (Ford), altijd rijp voor een top tien, is zevende.

In T3 reed Guillaume de Mévius (GRally OT3) pas naar de elfde tijd vandaag, maar de verschillen bleven wel beperkt. Austin Jones (Red Bull) komt op drie minuten van de jonge Belg. De dagzege ging naar de Portugees João Fereire (Yamaha) die daarmee voor een primeur zorgt. Yamaha is het eerste merk dat wint bij de motoren als bij de wagens.

Bij de motoren blijft het ongemeen spannend met zes rijders binnen. Mason Klein (KTM) leek opnieuw de kop te nemen maar een tijdstraf houdt Skyler Howes (Husqvarna) aan de kop, met amper een minuut voorsprong op Kevin Benavides (KTM) en Klein. Ross Branch (Hero) pakte de dagzege in een rit waar iedereen een tijdlang naar elkaar zat te kijken.

Morgen gaan we rusten in Riyadh. Overmorgen trekt de karavaan verder oostwaarts richting Haradh voor een proef waar de co-rijders opnieuw moeten excelleren, maar waar de rijders zich in het slot kunnen onderscheiden op een fikse duinenpartij. Met een rit van 358 kilometer komen we stilaan op onontgonnen terrein in Saoedi-Arabië.

Stand: 15 uur

Foto: ASO - DPPI | E. Vargiolu
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op zondag 8 januari 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons