van der Horst

Dakar: Loeb strandt en geeft op

Sébastien Loeb - BRX
Sébastien Loeb - BRX
Sébastien Loeb heeft de 43ste Dakar langs een achterpoortje verlaten. Het ging van kwaad naar erger voor de Franse rallykampioen. Het tweede deel van de marathonetappe was er teveel aan.
De deelname van Sébastien Loeb was sowieso een stap in het ongewisse. De Fransman dook de woestijn in met de nagelnieuwe Prodrive Bahrain Raid Extreme, niet wetende hoe competitief of betrouwbaar de Hunter zou zijn.

Alles leek in de aanvangsfase goed te verlopen. De start verliep aarzelend met een zeventiende tijd vorige maandag en zonder al te veel tijdverlies, maar Loeb klokte daarna drie tijden in de top zes, al werd die laatste chrono bijgesteld door een tijdsstraf omdat Loeb te hard reed in een gecontroleerde zone. De Fransman was het niet eens met zijn 5 minuten penalty, zeker omdat hij toen nog in strijd was om een plek op het podium.

Maar daarna begon de malaise. Vorige donderdag reed hij, zoals veel anderen, hopeloos verloren in de openingsfase van de etappe. Eens terug de weg op, toonde hij wel nog eens zijn snelheid, wist hij de schade te beperken en hield stand in de top tien.

Sébastien Loeb - BRX
Sébastien Loeb - BRX
Daags erop verging het de Fransman nog erger toen hij een ophangingsarm brak en hij moest wachten op assistentie. De rustdag bracht geen soelaas. Na een sterke opening werd hij met zijn co-rijder Daniel Elena weerom tot stilstand gedwongen. De Fransman deed zijn uiterste best om verder te gaan en bereikte alsnog het bivak van de marathonetappe. Maar ook de assistentie kende pech, wat de zaak een pak moeilijker maakte. Loeb draaide de knop nog om en wou vooral informatie verzamelen maar een gebrek aan assistentie en reservebanden dwong de man van Haguenau tot een drastische beslissing. Een tweede lekke band op maandag was er teveel aan. Loeb kon na een lange pauze wel nog verder, maar verkoos via de verbinding naar Neom te rijden met het risico gediskwalificeerd te worden. De Fransman hield de eer aan zichzelf en stapte zelf uit de wedstrijd.

Sebastien Loeb - Peugeot 208 Supercar
Sebastien Loeb - Peugeot 208 Supercar
De 9-voudige rallykampioen gaf eerder deze week wel al te kennen dat hij wil terugkeren om alsnog, minstens één keer, de Dakar te winnen. Na overwinningen in het FIA GT, het WTCC, het WRX en uiteraard het WRC blijft de Dakar nog een hiaat in zijn strijd om de grootste rijder allertijden te worden!Sebastien Loeb
Sebastien Loeb
Loeb neemt sinds 2016 deel aan de Dakar en won al 14 ritten voor Peugeot. In 2017 en 2019 haalde hij het podium. In 2017 werd hij tweede, zijn beste resultaat tot nog toe.

Foto: Dakar ASO - DPPI, BRX, Johnny Loix, Willy WeyensSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op maandag 11 januari 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons