van der Horst

Dakar: Loeb wint, Sainz pakt de kop

Sébastien Loeb - BRX Prodrive
Sébastien Loeb - BRX Prodrive
Sébastien Loeb heeft de zesde etappe van de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Fransman was in de marathonproef sneller dan de Audi's van Carlos Sainz en Mattias Ekström. Sainz neemt de leiding. Nasser Al-Attiyah lijkt uitgeschakeld voor de zege na mechanische problemen.
Vrijdag werd in alle vroegte de zesde etappe verdergezet nadat de rijders een nachtje onder de sterren moesten slapen. Gisteren werd de karavaan om 16 uur een halt toegeroepen in deze marathonetappe om dan op vrijdag de resterende kilometers af te werken. Sébastien Loeb (BRX) was duidelijk goed wakker want hij ging nog voorbij beide Audi's.

Het schaakbord werd woensdag al gezet. Heel wat rijders waaronder de Audi-piloten en Sébastien Loeb lieten zich uitzakken om donderdag later te starten aan de marathonproef die gespreid was over twee dagen. Met resultaat, want bij het slapen gaan bezetten Carlos Sainz (Audi), Mattias Ekström (Audi) en Sébastien Loeb (BRX) het virtuele dagpodium. De Franse rallykampioen zette vrijdag blijkbaar een stevig kop koffie en wipte nog over de Audi's. Lucas Moraes (Toyota) pakte de vierde plaats. De amper 19-jarige Pool Erik Gozcal (Taurus) zorgde voor dé prestatie van de dag door in zijn T3-lichtgewicht als vijfde aan te tikken! Nasser Al-Attiyah (mechanische problemen) en Yazeed Al Rajhi (koprol) zijn de grote verliezers.

In de algemene stand zit er opnieuw veel beweging, maar het zou best kunnen dat die nu wel in een stevige plooi ligt. Sainz pakt na de problemen van Al-Attiyah en Al Rajhi de kop en heeft nu een bonus van 20 minuten op teamgenoot Ekström. Loeb is derde op een half uur. Dat hij woensdag een 'waypoint' met opzet miste blijkt achteraf niet de beste zet, want dat leverde hem een kwartier straf op. Guillaume de Mévius (Overdrive) is nu heel knap vierde op ruim een uur. de Belg zit in een mooie strijd met de officiële Toyota van Moraes.

Bij de motoren blijft Honda dominant met dagwinst voor Adrien Van Beveren en de eerste plaats algemeen voor de Amerikaan Ricky Brabec.

Morgen gaan we rusten en de schade opmeten. Zondag wacht opnieuw een stevige brok van 483 kilometer. Het eerste deel gaat over ruwe 'singletracks', het tweede deel moet een kolfje naar de hand zijn van de betere duinsurfers.

Stand 7.30 uur 

Foto: ASO Le Floch DPPI



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op vrijdag 12 januari 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar Rally.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons