van der Horst

Dakar: Mini houdt Toyota in wurggreep

Carlos Sainz - Mini Buggy
Carlos Sainz - Mini Buggy
Drie op zeven. Dat is het rapport van Carlos Sainz die zondag zijn derde dagzege pakt en de teller voor Mini op vijf dagwinsten zet. De Dakar werd wel opgeschrikt na het overlijden van motorrijder Paulo Gonçalves.
Na de rustdag moesten de rijders 546 wedstrijdkilometers afwerken, waarvan 85 procent liep over zand en duinen. Het was de langste proef van deze editie en dus een loodzware aanzet van de tweede helft van de 42ste Dakar. Veel veranderde er echter niet sinds vorige week, Mini blijft de bovenhand houden.

Nasser Al-Attiyah - Toyota Gazoo Racing
Nasser Al-Attiyah - Toyota Gazoo Racing
Carlos Sainz (Mini Buggy), Nasser Al-Attiyah (Toyota Gazoo) en Stéphane Peterhansel (Mini Buggy). Zo was het vrijdag, zo is het in de algemene stand en dat was ook de uitslag van de eerste rit van de tweede week in deze Dakar. Yasi Seaidan (Mini) leek voor een fikse verrassing te zorgen toen hij de kop pakte richting Wadi Al Dawasir. Maar de thuisrijder verloor toch nog flink wat tijd in het tweede deel van de rit; En dan nam Carlos Sainz over. De Spanjaard hield vol tot aan de streep en reed 2'12 minuten verder weg van Nasser Al-Attiyah die nu op exact 10 minuten staat van de Spaanse tweevoudige winnaar. Peterhansel verloor bijna drie minuten en staat op bijna 20 minuten van zijn teamgenoot.

Goed nieuws van Tom Colsoul die de Nederlander Bernhard Ten Brinke (Toyota Gazoo) naar een sterke vierde tijd loodste, hun beste rit van deze Dakar. Van die andere Belg Fabian Lurquin is er minder goed nieuws. Hij verloor met Mathieu Serradori (Century) ruim een half uur. Ze kwamen al vroeg in de problemen toen ze vast kwamen te zitten in het mulle zand. Ze zakken door het tijdsverlies ook weg in de algemene stand naar plaats acht. Tom Colsoul is nu opnieuw beste Belg, op de zevende plaats.

Bij de motoren was Joan Barreda Bort (Honda) aan het feest. De Spanjaard schuift ook naar de vierde stek algemeen. In die algemene stand verschuift er weinig. Ricky Brabec (Honda) heeft de touwtjes stevig in handen en heeft al 25 minuten voorsprong op Pablo Quintanilla (Husqvarna) en José Igacio Florimo (Honda). De dag stond wel in het teken van het overlijden van Pualo Gonçalves. Hij viel halfweg de rit. De medische teams vonden hem terug met een hartstilstand. De Portugees Gonçalves werd veertig jaar.

Morgen nog meer zand en duinen in een grote lus rond Wadi Al Dawasir, over een lengte van 477 kilometers. 

Foto: Willy WeyensSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op zondag 12 januari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons