van der Horst

Dakar: Moraes heeft beet in etappe drie, de Mévius bijt in het zand

Lucas Moraes - Toyota Hilux Gazoo Racing
Lucas Moraes - Toyota Hilux Gazoo Racing
De Braziliaan Lucas Moraes heeft de derde etappe van de 46ste Dakar op zijn naam geschreven. Hij was een fractie sneller dan Mattias Ekström. Yazeed Al Rahji pakt de kop van de wedstrijd. Guilaume de Mévius en Sébastien Loeb waren de pechvogels van de dag.
De derde etappe was een stevige kuitenbijter van 438 kilometer waarin de deelnemers op verschillende ondergronden overeind moesten blijven. Even over halfweg wachtte ook een stevige duinengordel. Bijkomend toetje: de rijders moesten spaarzaam zijn met het materiaal want er wachtte maar een korte servicebeurt alvorens ze naar het bivak in Al Salamiya moesten.

De privé-Toyota's openden furieus met Guerlain Chicherit (Overdrive), Ghislain de Mévius (Overdrive) en Romain Dumas (Rebellion) in de vroege kopgroep. Ze zouden het echter niet uitzingen, want één voor één verloren ze terrein. Ghislain de Mévius verloor over halfweg zelfs ruim een kwartier toen hij even halt moest houden. Uiteindelijk zou hij een half uur verliezen en uit de top tien vallen van het algemeen klassement.

Nasser Al-Attiyah (BRX) leek even een zaakje te gaan doen, maar in het slot werd hij nog voorbijgegaan door drie andere deelnemers. Hij eindigde uiteindelijk vierde na Yazeed Al Rajhi (Overdrive), proloogwinnaar Mattias Ekström (Audi) en dagwinnaar Lucas Moraes (Toyota) die Gazoo Racing zo een eerste winst schenkt. Moraes had aan de finish amper negen tellen voorsprong op de Zweed. Het is ineens ook de eerste dagoverwinning voor de Braziliaan die vorig jaar debuteerde met een podiumstek. Een opsteker ook voor Toyota want teamgenoot Seth Quintero (Toyota) verloor ruim twintig minuten, net zoals Sébastien Loeb (BRX) die voor een tweede keer in drie dagen een pak tijd verliest. 

De algemene stand werd weer flink overeind gehaald. Al Rajhi is al de derde leider en heeft een bonus van een halve minuut op Sainz. Ekström zet een tweede Audi op het virtuele podium. Dagwinnaar Moraes is vierde en blijft nog net binnen de tien minuten van de leider. Hij neemt het plekje in de top vijf voor Gazoo over van Quintero. Al-Attiyah doet hetzelfde voor BRX als vijfde, want Loeb tuimelt opnieuw uit de kop van de koers.

Bij de motoren blijft Ross Branch (Hero) nog altijd de fiere leider. De dagwinst leek net zoals gisteren naar Honda te gaan, dankzij de Chileen Pablo Quintanilla. Na de finish volgde een pak tijdsstraffen waardoor Kevin Benavides KTM de dagzege bezorgde. Pechvogel van de dag was Sam Sunderland die alle kansen op een mooi klassement zag verloren gaan na een verlies van bijna vier uur.

Morgen volgt een snelle rit van 'amper' 299 kilometer. De laatste helft van de rit belooft een vette kluif te worden voor de navigatoren, in dit tweede deel van de marathonrit.

Stand 13.30 uur

Foto: ASO Antoine Vincent DPPI

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op maandag 8 januari 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar Rally.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons