van der Horst

Dakar: Nasser Al-Attiyah pakt derde eindzege in Dakar

Nasser Al Attiyah-Mathieu Baumel - Toyota Hilux
Nasser Al Attiyah-Mathieu Baumel - Toyota Hilux
Nasser Al-Attiyah heeft voor de derde keer in zijn carrière de Dakar Rally op zijn naam geschreven. Een overwinning met een groot Belgisch kantje want hij komt uit voor het Belgische Overdrive van Jean-Marc Fortin. Carlos Sainz pakte de laatste dagzege van een korte maar bewogen Peruviaanse Dakar.
  • Shopa
Nasser Al Attiyah-Mathieu Baumel - Toyota Hilux
Nasser Al Attiyah-Mathieu Baumel - Toyota Hilux
Met 112 kilometer tegen de klok van Pisco richting Lima leek de laatste proef een lange triomftocht te worden voor Nasser Al-Attiyah (Toyota Gazoo Racing). Maar toch moesten nog enkele duinenpartijen overwonnen worden en was het nog even uitkijken voor iedereen.


Carlos Sainz - MINI John Cooper Works Buggy
Carlos Sainz - MINI John Cooper Works Buggy
De deelnemers startten in omgekeerde volgorde dus het was nog even wachten op de finale uitslag. Spanjaard en misschien wel de grootste pechvogel van deze Dakar, Carlos Sainz (Mini Buggy) zette zich nog eens recht en pakte de dagzege. Een eerredder voor het fabriekstem van Mini na de opgave van Stéphane Peterhansel (Mini Buggy) gisteren. Cyril Despres redt de meubelen voor het team met een vijfde plaats algemeen, en een derde plaats in de daguitslag. Tweede werd Sébastien Loeb (Peugeot) op 42 seconden. De Fransman had graag zijn vijfde op tien ritten gewonnen maar kwam dus iets te kort. Jakub Przygonski en Tom Colsoul (Mini) pakten weerom een plaats in de top vijf van het dagklassement. Nasser Al-Attiyah liet begaan en eindigde secuur twaalfde.

Nasser Al-Attiyah - Toyota Gazoo Racing
Nasser Al-Attiyah - Toyota Gazoo Racing
Uiteindelijk had Al-Attiyah drie kwartier voorsprong op Nani Roma die een dijk van een Dakar reed. Voor de Qatarees is het zijn derde zege na 2011 en 2015. Sébastien Loeb die al moet gaan focussen op de komende Rally van Monte-Carlo besluit zijn avontuur op het podium, voor Przygonski en Colsoul die een dik half uur te kort kwamen voor het podium. Despres is vijfde. Een onopvallende Martin Prokop (Ford) is zesde, Yazeed Al-Rahji (Mini) zevende. Boris Garafulic (Mini), Giniel de Villiers (Toyota) en Ronan Chabot (Toyota) besluiten de top tien.

Stéphane Henrard eindigde uiteindelijk veertiende. Hij moest Carlos Sainz nog laten voorgaan. Vader en zoon Lambiliotte mogen tevreden huiswaarts met een 23ste plaats.

Ook Charly Gotlib bereikte de finish, als 17de algemeen in zijn klasse. Hij nam deel in SxS naast de Fransman Claude Fournier. Gotlib debuteerde in SxS.

Bij de trucks ging de laatste dagwinst naar een Belg. Peter Willemsen die naast Ton van Genugten (Iveco) zit toonden zich de snelsten in de sprint. Ze eindigen als zevende algemeen. Eduard Nikolaev in de Kamaz is een weinig verrassende winnaar.

Motoren Dakar
Motoren Dakar
Bij de motoren werd er wel nog gereden en gestreden op het scherp van de snee. Toby Price (KTM) zette de puntjes op de i met dagwinst, voor José Ignacio Cornejo Florimo (Honda). Matthias Walkner (KTM) en Sam Sunderland (KTM) probeerden wel nog maar moesten hun meerdere erkennen in de Australiër. Pablo Quintanilla (Husqvarna) kwam er niet meer aan te pas en verloor zelfs nog een podiumplaats. Price wint dus, voor Walkner en Sunderland. Ze eindigden binnen het kwartier van elkaar. Nog opvallend. Red Bull KTM bezet het volledige podium.

In Lima komt dus een eind aan tien dagen strijden tegen elkaar, maar vooral tegen de lange zandpartijen. Of de Dakar volgend jaar 100 procent Peruviaans wordt is nog onduidelijk.

Foto's: Toyota South Africa, Dakar ASO, Mini Motorsport & Red Bull News

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op donderdag 17 januari 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • MF Racing

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons