van der Horst

Dakar: Nek-aan-nekrace halfweg 43ste Dakar

Nasser Al-Attiyah - Toyota Gazoo
Nasser Al-Attiyah - Toyota Gazoo
De 43ste Dakar is halfweg en hoewel de verschillen binnen de top tien serieus oplopen, blijft het helemaal bovenaan ontzettend spannend. Stéphane Peterhansel en Nasser Al-Attiyah maken er een boeiend kijkstuk van. Hopelijk blijft dat zo tot in Jeddah.
Stéphane Peterhansel - Mini Buggy
Stéphane Peterhansel - Mini Buggy
Met drie ritzeges - vier met de proloog er bij - voor Nasser Al-Attiyah (Toyota Gazoo) en een blanco blad voor Stéphane Peterhansel (X-Raid Mini) is het verwonderlijk dat de Franse recordwinnaar nog altijd aan de leiding staat. De Qatarees draagt nog altijd de gevolgen van zijn twaalf minuten verlies in de openingsproef. Misschien was de honger te groot maar Al-Attiyah bewees zichzelf geen dienst door de proloog te winnen en als eerste de baan te moeten openen. Doorheen de week kon hij zijn achterstand net halveren. Zonder tegenstand van achteruit kan Peterhansel volgende week in het spoor kruipen van Al-Attiyah. De Qatarees moet aanvallen, wat hem nog een aantal dagzeges kan opleveren maar hij zal wellicht nog enkele keren de baan moeten openen. 30 jaar na zijn eerste winst, toen bij de motoren, bezit Stéphane Peterhansel de beste troeven op een veertiende overwinning!

Carlos Sainz - Mini Buggy
Carlos Sainz - Mini Buggy
Derde in de stand, Carlos Sainz (X-Raid Mini), kan misschien nog profiteren van het duel, maar de Spanjaard moet wel al ruim 40 minuten goedmaken en moet maandag als eerste de baan op. Voorlopig is hij wel de enige die voor dagoverwinningen zorgt voor X-Raid Mini JCW. Zonder enkele navigatiefouten had Sainz opnieuw kunnen meedoen voor winst. De winnaar van vorig jaar zal volgende week wellicht de opdracht krijgen zijn teamgenoot zo goed en zo kwaad mogelijk bij te staan.

Sébastien Loeb - BRX
Sébastien Loeb - BRX
Achter de drie vooral een pak mannen die op regelmaat zijn opgeschoven en profiteerden van een pak pech bij anderen. Zoals Mathieu Serradori en de Belg Fabian Lurquin (Century SRT) die wegvielen met een afgebroken wiel, of Sébastien Loeb (BRX) die tien uur verloor door een gebroken draagarm. Of rookie Henk Lategan (Toyota Gazoo) en Bernhard Ten Brinke (Overdrive) die allebei moesten opgeven na een stevige crash. Of Orlando Terranova (Mini) die geruisloos opschoof richting top vijf, maar gisteren moest opgeven.

Jakub Przygonski (Mini) volgt nu op 1u11' als vierde, na een wisselvallig parcours. De Pool raakte nog niet verder dan een vijfde stek in de daguitslag. Hetzelfde kan gezegd worden van Nani Roma (BRX) die voorlopig geen splijtende indruk maakt en bijna dagelijks zijn meerdere moest erkennen in teamgenoot Loeb. De Spanjaard zorgt wel voor een pak interessante kilometers voor het nieuwe Prodrive Bahrain Extreme-team, dat het al bij al wel goed doet bij hun debuut.

Martin Prokop - Ford
Martin Prokop - Ford
Brian Baragnawath (Century) reed ook een wisselvallig parcours, maar toonde zich wel enkele keren met enkele plaatsen in de top tien en zelfs een tweede tijd in de loodzware donderdagetappe. Hij staat al op bijna twee uur, maar mag nog hopen op een plaats in de top vijf. Achter hem staat Vladimir Vasilyev (Mini) die in stilte opschuift, net zoals Khalid Al Qassimi met de "ouwe" Peugeot. Giniel De Villiers (Toyota Gazoo) blonk nog maar één keer uit deze week, met dagwinst, maar maakt weinig indruk. Hij is negende. Martin Prokop (Ford) sluit de top tien af.

Bij de motoren is er een pak meer animo met bijna dagelijks een nieuwe leider. De dagoverwinningen worden wel hoofdzakelijk verdeeld tussen Toby Price en Joan Barreda Bort, tussen KTM en Honda dus. Price leidt, voor Kevin Benavides (Honda), die ook een etappe won, en de sterke Chileen José Ignacio Cornejo (Honda). Barreda Bort is pas zesde, wel maar op amper 6 minuten.

Het tweede deel van de Dakar belooft nog zwaarder te worden met morgen al deel 1 van de marathonetappe. Kort voor het einde wacht nog de langste proef van deze Dakar, die vrijdag eindigt in Jeddah, waar het vorige week allemaal begon.

Foto's: ASO - DPPISchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op zaterdag 9 januari 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons