van der Horst

Peterhansel bezorgt Mini tweede feest op rij

Stéphane Peterhansel - Mini Buggy
Stéphane Peterhansel - Mini Buggy
Met zijn 77ste dagwinst bezorgt de zevenvoudige winnaar Stéphane Peterhansel Mini JCW X-Raid een tweede dagzege op rij, na Carlos Sainz gisteren. Nasser Al-Attiyah eindigde tweede vóór Sainz die een tweede Mini Buggy op het dagpodium zet.
De vierde rit ging zuidwaarts, van Neom naar Al-'Ula, en speelde zich bijna constant af boven de 1.000 meter. 453 kilometer tegen de klok moesten overbrugd worden. Er stond vandaag wel een pak minder zand op het menu dan gisteren. 

Heel wat minder drama dan gisteren, al was er wel weer verlies voor een pak outsiders. Fernando Alonso (Toyota Gazoo) kon de stijgende lijn van gisteren niet doortrekken en verloor bijna een half uur. Eerste leider Vaidotas Zala (Mini) zakt ook verder weg na opnieuw een dik half uur verlies.

Vooraan bleef het wel behoorlijk spannend. Stéphane Peterhansel (Mini Buggy) pakte snel de leiding in handen. Nasser Al-Attiyah (Toyota Gazoo) drong wel aan, maar moest uiteindelijk de duimen leggen. Hij eindigde op 2'26 minuten van de recordwinnaar. Carlos Sainz (Mini Buggy) lag zowat een hele dag op de derde plaats. De Spanjaard verloor wel 7'18 minuten op zijn teamgenoot. Yazeed Al Rahji (Toyota) is een mooie vierde. Hij eindigt net voor de beste Belg van de dag en dat is opnieuw Fabian Lurquin die met Mathieu Serradori (SRT) opnieuw een sterke notering in de top vijf optekent. Bernhard Ten Brinke en Tom Colsoul (Toyota Gazoo) eindigden zevende op 18'35 minuten. Zijn ouwe Poolse makker Jakub Przygonski (Mini) legde bestek op de achtste plaats.

In de algemene stand leidt Sainz nog altijd. Al-Attiyah had na ruim 15 uur koers op drie tellen kunnen komen van de Spanjaard, maar de Qatarees kreeg drie minuten straftijf omdat hij een achterligger niet voorbij liet. Stéphane Peterhansel stoomt ook verder door in de stand en is nu derde op 11'42 minuten van zijn Spaanse compagnon. Al Rahji is op regelmaat vierde op 23 minuten. Orlando Terranova (Mini) zakt wat weg en is nu vijfde algemeen. Serradori en Lurquin blijven mooi staan op plaats zes en ook Colsoul en Ten Brinke blijven steken. Zij zijn achtste.

Bij de motoren was Sam Sunderland de snelste. Hij knoopt aan met een zege voor KTM dat de voorbije dagen in het hoekje zat waar de klappen vielen. De Honda's van José Ignacio Cornejo Florimo en Kevin Benavides eindigden na een spannende dag op respectievelijk 11 en 46 seconden. Later op de middag kreeg Sunderland nog vijf minuten straftijd waardoor Florimo de zege in de schoot kreeg geworpen.
In de algemene stand leidt Ricky Brabec (Honda) nog altijd, voor Benavides en Florimo. Toby Price is eerste KTM'er op plaats vier, op twaalf minuten van de kop.

Morgen gaat de rit van Al-'ula naar Hà'Il. Met 353 kilometer is dit een vrij korte proef maar wel een moeilijke proef voor de navigatoren. Het tweede deel van klassementsrit bestaat grotendeels uit grote duin- en zandstroken.

Foto: Willy WeyensDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op woensdag 8 januari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons