van der Horst

Peterhansel kletst er nog een zege bij voor Mini

Stéphane Peterhansel - Mini Buggy
Stéphane Peterhansel - Mini Buggy
Mini blijft oppermachtig in de 42ste Dakar. Ook rit negen werd gewonnen door een Mini Buggy. Daarvoor zorgde Stéphane Peterhansel die met drie dagzeges op één ritje verwijderd is van de kaap van de 80 dagoverwinningen. Nasser Al-Attiyah werd tweede en hijgt steeds harder in de nek van Carlos Sainz.
410 kilometer op redelijk ruw terrein richting Haradh. Dat stond de rijders te wachten. Wie hoopte dat Mini (opnieuw?) een steekje zou laten vallen (na gisteren), was er aan voor de moeite, al bleef het wel spannend tot in de slotmeters.

Nasser Al-Attiyah - Toyota Gazoo
Nasser Al-Attiyah - Toyota Gazoo
Een secondespel in de negende proef en stilaan ook een secondespel in het algemeen klassement. Dat leverde een spectaculaire etappe af. Nasser Al-Attiyah (Toyota Gazoo) leek gebruik te maken van het onverharde terrein om naar een eerste dagzege te snellen maar hij werd al snel een halt toegeroepen door zevenvoudig winnaar Stéphane Peterhansel (Mini Buggy). Beide kemphanen streden tot op de seconde, maar Peterhansel weerhield de Qatarees van een eerste dagzege in deze Dakar. Met amper 14 tellen voorsprong.

Yasir Seaidan (Mini) was de verrassing van de negende etappe en vulde het dagpodium. De thuisrijder ontnam Jakub Przygonski (Mini) een eerste podium. Hij eindigde als vierde en komt pas nu helemaal onder stoom. Carlos Sainz (Mini Buggy) werd vijfde, maar mag gezien worden als de verliezer van de dag, want hij verloor zes minuten van zijn voorsprong op Al-Attiyah. Een andere verliezer was Mathieu Serradori met de Belg Fabian Lurquin (Century). Zij verloren een dag na hun overwinning zowat een half uur nadat de stuurbekrachting het vroeg in de proef liet afweten. Bernhard Ten Brinke en Tom Colsoul (Toyota Gazoo) kenden wel een vrijwel zorgeloze dag en reden naar een zevende plaats.

In de algemene stand houdt Sainz nog 24 seconden (!!!) over op Al-Attiyah. Straf als je weet dat Sainz al drie ritoverwinningen beet heeft en de Qatarese Olympiër nog geen enkele. Ook Peterhansel blijft op vinkenslag, op 6'38 minuten van El Matador. Verder veranderde er weinig al spelen Bernhard Ten Brinke en Tom Colsoul (Toyota Gazoo) opnieuw haasje over met Serradori en Lurquin. Colsoul is nu weer beste Belg op plaats zeven, net voor Lurquin. En... Fernando Alonso (Toyota Gazoo) duikt de top tien in.

Bij de motoren een eerste zege voor Pablo Quintanilla (Husqvarna) die net voor Toby Price (KTM) eindigde. De Amerikaan Ricky Brabec (Honda) werd vierde en lijkt stilaan te gaan consolideren met een voorsprong van dik twintig minuten op Quintanilla. 

Morgen is er een moordende etappe richting Shubaytah. Er staan opnieuw veel zand- en duinstroken op het profiel. De finish ligt na 534 kilometer en als dat nog niet erg genoeg was, de deelnemers krijgen 's avonds geen assistentie. Het laatste kwart van deze Dakar opent namelijk met deel één van een marathonetappe. Wellicht kennen we na dit tweeluik de winnaars van de 42ste Dakar, al spreken we liever in twee woorden, want vrijdag volgen nog 374 verraderlijke kilometers. Een Dakar zonder ereronde dus.

Foto: Willy WeyensSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op dinsdag 14 januari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons