van der Horst

Dakar: Peterhansel op een zucht van veertiende overwinning

Stéphane Peterhansel - Mini Buggy
Stéphane Peterhansel - Mini Buggy
Stéphane Peterhansel heeft een nieuwe overwinning binnen handbereik. Nasser Al-Attiyah deed zijn uiterste best tijdens de voorlaatste proef, maar de Qatarees moet nog altijd een kwartier goedmaken op de Franse recordwinnaar. De spits van Gazoo Racing mocht wel zijn zesde dagzege vieren.
  • Hamofa Performance
Het was de laatste kans om nog iets te proberen. Met 464 wedstrijdkilometers was de voorlaatste proef ook de langste. Er wachtte de deelnemers nog een pak zand en een pak duinen in het laatste deel van de proef. Toch bleven de verschillen al bij al beperkt

Stéphane Peterhansel (X-Raid Mini) was niet zinnens de wedstrijd te controleren en af te wachten. De Fransman schoot het snelst uit de startblokken en zette zijn Qatarese nemesis meteen op enkele minuten. Maar al snel verloor Peterhansel zijn gids. Yazeed Al-Rajhi (Overdrive) moest als eerste de baan op, na zijn winst gisteren, en dus kon Peterhansel genieten van de eerste sporen, maar de Fransman ging voorbij de Saoedi en moest dus zelf de weg zoeken. In het begin had hij daar weinig last van, maar in het slot verloor hij wat terrein. Nasser Al-Attiyah (Toyota Gazoo) pakte zelfs wat tijd terug.

Het was even wachten wie met dagwinst zou gaan lopen. Carlos Sainz (X-raid Mini) reed opnieuw een secure rit, En ook Al Rajhi drong nog aan, net zoals Cyril Despres (Peugeot) die de jongste dagen goed uit de verf komt. Maar ze strandden allemaal op vier minuten en meer. Het grootste gevaar leek nog te komen van Yasir Seaidan (Century) die na problemen gisteren ver in het pak moest vertrekken. Maar ook hij verloor nog een pak tijd in de slotkilometers. Teamgenoot Mathieu Serradori en de Belg Fabian Lurquin (Century) eindigden dertiende na een lekke band en wat navigatieproblemen. Ook de familie Imschoot kwam meer heelhuids aan de finish. Alexandre Leroy (Century) verkeert in problemen en is nog niet eens halfweg.

Martin Prokop - Ford
Martin Prokop - Ford
Al-Attiyah heeft nu een achterstand van 15 minuten en een handje vol seconden. Carlos Sainz (X-Raid Mini) is nog altijd derde op ruim een uur. Jakub Przygonski (Overdrive) staat onbedreigd vierde. In de achtergrond kan het nog spannend worden voor de vijfde plaats. Khalid Al-Qassimi (Peugeot) staat op tien minuten van Nani Roma (BRX), maar hij heeft amper een minuut voorsprong op Vladimir Vasilyev (Mini). Ook tussen Giniel De Villiers (Toyota) en Martin Prokop (Ford) zit er maar 4 minuten. Zij strijden om plaats 8. Cyril Despres (Peugeot) rondt na een goede rit de top tien af.

Bij de motoren won Sam Sunderland (KTM) de proef. Hij zet zich in de algemene stand tussen de Honda's van Ricky Brabec en leider Kevin Benavides. Het verschil tussen de drie bedraagt 7 minuten, dus er is nog niets beslist.

Morgen bereikt de karavaan na bijna twee weken opnieuw Jeddah. Nog 225 kilometers moeten overbrugd worden, dus een "walk in the park" wordt het zeker niet. Er staat de helden van de 43ste Dakar nog een flinke portie zand en duinen te wachten.

Situatie 16u00

Foto: ASO - DPPISchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op donderdag 14 januari 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • G&A Motors Motorsport

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons