van der Horst

Dakar: Prodrive scheidt Loeb en Elena

Sébastien Loeb-Daniël Elena - Peugeot 2008 DKR
Sébastien Loeb-Daniël Elena - Peugeot 2008 DKR
Het onafscheidelijke duo Sébastien Loeb en Daniel Elena wordt na 23 jaar uiteen gehaald. De beslissing werd genomen door Prodrive. Het team van David Richards wil straks met een nieuwe co-rijder Sébastien Loeb aan winst helpen in de Dakar Rally. Sébastien Loeb bevestigde inmiddels het nieuws op zijn sociale media.
  • Heinz Performance
Het duo bleef na een lange rallycarrière samen en dook in 2016 het zand in op zoek naar een overwinning in de Dakar Rally. In 2017 en 2019 klommen ze het podium op, maar een overwinning volgde niet. Vorig jaar trok Loeb van Peugeot naar Prodrive om met de BahrainRaidExtreme T1 zijn zegejacht nieuw leven in te blazen, maar een succes werd het niet. Naast veel technische problemen lag ook Elena vaak aan de basis van tijdsverlies. Genoeg voor Prodrive om de samenwerking stop te zetten en op zoek te gaan naar een nieuwe co-rijder. 

"Sébastien belde me dinsdag op om te zeggen dat hij verder gaat met een andere co-rijder. Hij zei dat het op vraag was van Prodrive dat zei dat ik niet genoeg betrokken was en teveel fouten maakte", aldus Elena aan de Franse krant L'Equipe. "Ik ben 47 en moet alle kansen grijpen. De toekomst zal uitwijzen of dit een goede beslissing is. Dit verandert uiteraard niets aan mijn relatie met Daniel", vertelt Loeb aan diezelfde sportkrant.

Marc Van Dalen, Daniel Elena en Sébastien Loeb
Marc Van Dalen, Daniel Elena en Sébastien Loeb
Sébastien Loeb kreeg in 1998 als broekie de Monegask Daniel Elena naast zich toen de toekomstige recordkampioen nog volop aan het timmeren was aan zijn rallycarrière. Luttele maanden na de start van de samenwerking volgden de eerste successen. Het aandeel van Elena in de vele overwinningen van de man uit Haguenau mag dan ook niet onderschat worden. Elena loodste Loeb naar negen wereldtitels en 79 WRC-overwinningen. De Monegask viel vooral op door zijn gevatte humor, zijn liefde voor pastis en zijn atypisch sportprofiel met een gezellig buikje en een sigaret nooit ver weg.

Het zou ons echter verwonderen mochten we het duo de komende jaren nooit meer samen zien zitten in een rallywagen tijdens één of ander gelegenheidsoptreden.

Foto: Kronos Racing & Dakar.com

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op dinsdag 16 maart 2021.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons