van der Horst

Dakar Rally: Gat in de motor maakt vroegtijdig een einde aan de Dakar van Igor Bouwens

Igor Bouwens - Gregoor Racing Team
Igor Bouwens - Gregoor Racing Team
Veel te vroeg is er een einde gekomen aan de Dakar van Igor Bouwens van het Gregoor Racing Team. Tijdens de derde etappe moest hij zijn truck aan de kant laten staan. Met een gat in de motor is er geen ander verdict mogelijk: het is game over.
Vijf kilometer van Maslum, een onooglijk gehuchtje in Saudi-Arabië. Daar kwam maandag vroegtijdig een einde aan de Dakar van het Gregoor Racing Team. Rit drie pas, eigenlijk moest het allemaal nog beginnen. Andermaal waren Igor Bouwens, Syndiely Wade en Ulrich Boerboom met een degelijk tempo begonnen aan de etappe. Maar na zo’n zeventig kilometer waren er plots onfrisse geluiden en meteen daarna hield de motor ermee op. Een eerste inspectie maakte de omvang van het drama duidelijk: er zag een gat ter grootte van een vuist in het motorblok. Stukken metaal lagen eronder in het zand. Het verdict was hard: einde verhaal.

Igor Bouwens: “Het is spijtig, maar wij gaan dit jaar het einde niet halen. Ik vind het vooral heel spijtig voor al die mensen die hier heel hard voor hebben gewerkt. De motor is kapot gegaan zonder enige waarschuwing. Hij zit nog vol olie en ook de waterbak is vol. Ik weet nog niet wat er precies gebeurd is. De vrachtwagen begon plots te daveren. Ik zette hem aan de kant en meteen schoten de stukken eruit. Dan kan je niets meer doen.”

Vanaf dan was het zaak om de truck uit de woestijn te krijgen. Dat viel gelukkig nog mee. Via een ruw pad van vijf kilometer kon de assistentietruck net na zonsondergang bij Igor, Syndiely en Ulrich geraken. Het negenkoppige team had in het donker naar de bewoonde wereld kunnen rijden, maar verkoos om ter plekke de nacht door te brengen. Kwestie van samen de ontgoocheling door te spoelen. Igor: “We gaan nu overnachten in de duinen, dat is eens iets anders. Morgen zullen we bekijken hoe we de trucks terug in de haven van Yanbu kunnen krijgen om dan naar huis te vliegen.”

Zo was het een Dakar die veel beloofde, maar de verwachtingen nooit kon inlossen. Hij was moeizaam begonnen door de heel strenge keurders van de FIA, maar dat had het team meesterlijk overwonnen. Daarna legde het overlijden van vriend en voorbeeld Jackie Loomans een schaduw over het team, maar dat was tegelijk een extra motivatie om er iets moois van te maken. Maandagochtend leek een goede prestatie nog altijd mogelijk. Maar dan kwam de motorpanne, die onherroepelijk was.

Het Gregoor Racing Team dankt alle volgers en sympathisanten voor hun steun en aanmoedigingen, en wenst alle andere Dakaristen een fantastische reis toe.

Gregoor Truck



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Dakar Rally Raid op maandag 8 januari 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar Rally.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons