van der Horst

Dakar Rally: Igor Bouwens spoelt de stress weg, maar verslikt zich even in een duin

Igor Bouwens - Gregoor Trucks
Igor Bouwens - Gregoor Trucks
Na een lange en stressvolle aanloop is de Dakar 2024 eindelijk van start gegaan. Igor Bouwens (Gregoor Trucks) verslikte zich één keer in een pittige helling en moest daardoor vrede nemen met de 21ste tijd bij de vrachtwagens. “Jammer, maar geen ramp, verder de Iveco voelde wel goed aan.”
De vermaarde rotsformaties in de woestijn rond Al Ula dienden vrijdag als het schitterende decor voor de proloog van de Dakar 2024. Een chronorit van 27 kilometer - deels over harde ondergrond maar ook met een pittig klimmetje - was het ideale opwarmertje voor het echte werk, dat weldra komen gaat.

Voor Igor Bouwens, Syndiely Wade, Ulrich Boerboom en het hele Gregoor Racing Team was het ook de ideale cocktail om de stress van de voorbije dagen door te spoelen. De technische keurders van de FIA bleven tot het laatste moment moeilijk doen en de Iveco met startnummer 616 dreigde teruggezet te worden naar T5.2, de klasse van de assistentietrucks. Igor en co zijn echte racers en wilden absoluut in T5.1 blijven, de hoofdklasse met alle toppers. Het vergde nachtelijk sleutelwerk, maar de crew is nooit vies van een huzarenstukje en uiteindelijk kon de FIA niet anders dan goren licht geven.
Bandendruk te hoog
Het wegvallen van die stress en het rijplezier in de Iveco T-Way haalden na afloop dan ook de bovenhand op de teleurstelling over de 21ste plaats, die uit de bus kwam.

Igor: “Ik ben blij dat we eindelijk konden starten, want we hebben toch drie dagen stress gehad. Alles ging goed, we hadden een redelijk tempo te pakken. Maar dan hebben we een klein foutje gemaakt. De bandendruk stond nog te hoog toen we een duin op moesten rijden. Geen heel hoge duin, maar we raakten niet boven, moesten terug naar onder om daar de banden af te laten. Dan ben je gauw 4 of 5 minuten kwijt. Maar ik til er niet zo zwaar aan. De truck rijdt super, de vering was goed afgesteld, voor een eerste dag ben ik heel tevreden.”

Het Nederlandse damestrio dat achter Igor en co startte, kwam achteraf dankjewel zeggen. Doordat Igor niet boven geraakte, konden zij tijdig de banden aflaten. “Zaterdag doen we het andersom”, beloofden ze.
Meteen zware rit
Zaterdag vindt de eerste echte rit plaats, een etappe van Al’Ula naar Al Henakiyah. Eerst 84 km verbindingsrit, dan 414 km tegen de chrono en achteraf nog 46 km naar het bivak. Samen goed voor 544 km. De startorde is de rituitslag van de dag voordien, en dus zullen Igor, Syndiely en Ulrich Boerboom iets verder naar achter starten dan ze gehoopt hadden. “Dat zal geen probleem vormen. Het wordt een heel zware rit. Als ik morgen weer 21ste ben, zou het veel erger zijn”, aldus Igor.

De ritzege ging naar Janus van Kasteren, de eindwinnaar van vorig jaar was 5’36” sneller dan Igor.

Gregoor Trucks pers



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Dakar Rally Raid op vrijdag 5 januari 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar Rally.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons