van der Horst

Dakar 2017, de lastigste editie in jaren: Het parcours (+ Video)

Stephane Peterhansel-Jean-Paul Cottret - Peugeot 2008 DKR
Stephane Peterhansel-Jean-Paul Cottret - Peugeot 2008 DKR
Met 491 zijn ze , de gladiatoren van de Dakar Rally editie 2007, verdeeld over auto’s, vrachtwagens, motoren en quads. Reeds de 10de editie op Zuid-Amerikaanse bodem. En als we wedstrijdleider Marc Coma mogen geloven, dan wordt het een van de zwaarste edities ooit. Op 2 januari gaan ze van start om na 9000 km, waarvan meer dan 4000 tegen de klok om dan op 14 januari in Cordoba over de finish te bollen.
Dakar 2007
Dakar 2007
De editie 2017 start in Paraguay, het 29ste land in de geschiedenis van de Dakar, en gaat via de Boliviaanse hoofdstad La Paz naar Buenos Aires. In de hoofdstad van Argentinië is op 14 januari de finish. “Het wordt een reis vol contrasten”, sprak Dakar-directeur Etienne Lavigne. “De deelnemers vertrekken uit Asunción in een tropisch klimaat, bij temperaturen van rond de 40 graden Celsius. Maar een paar dagen later krijgen ze te maken met temperaturen van rond het vriespunt, op de hoogvlaktes van Bolivia. Contrast is er ook in de hoogte: we gaan van zeeniveau naar bijna 5000 meter hoogte, en we blijven bijna een week op meer dan 3000 meter hoogte. De Dakar van 2017 is vierdimensionaal.”De Rooy-Torrallardona-Rodewald - Iveco
De Rooy-Torrallardona-Rodewald - Iveco
“Fysiek en mechanisch wordt het zwaar, maar het zwaarste zal de rally zelf zijn”, stelt Marc Coma. “Met name de navigatie wordt anders, doordat de rol van de gps wordt beperkt. Zelfs de verborgen waypoints (WPM) worden grotendeels vervangen door zogeheten controlled waypoints (WPC) die slechts worden geactiveerd als het voertuig er is. Door dit systeem hebben de deelnemers minder hulp van de apparatuur en wordt het goede oude kompas in feite in ere hersteld. Tel daarbij op dat er zeven dagen zijn met specials van 400 kilometer of meer, waaronder eentje van meer dan 500 kilometer. Maar waar het de laatste jaren min of meer gebruikelijk was dat een lange etappe synoniem was aan een snelle etappe, is dat dit jaar niet het geval. Er zijn dagen bij waarop veel deelnemers niet bij daglicht in het bivak zullen zijn.”

Dakar 2017
Dakar 2017
Dat komt onder meer door de hoeveelheid zand en duinen in de route: veel meer dan de afgelopen jaren. “Al op dag 3 komt er een groot stuk off-piste voorbij”, aldus nog Coma. “En zelfs op de voorlaatste dag zijn er nog duinen. Er staan compleet nieuwe routes op het programma, met zand en duinen, die voor iedereen een verrassing zullen zijn. Het hoogtepunt wordt de Super Belén, drie dagen voor de finish, met 400 kilometer off-piste. Zonder twijfel de koninginnenrit van deze Dakar.”


Toby Price - KTM
Toby Price - KTM
In totaal staan er 491 deelnemers uit 59 landen aan de start, met 316 voertuigen: 146 motoren, 37 quads, 83 auto’s en 50 trucks. Gerard de Rooy bij de trucks, Stéphane Peterhansel bij de auto’s en Toby Price bij de motoren zijn  de titelverdedigers die deze Dakar aan de start staan. Bij de quads verdedigt Marcos Patronelli zijn titel niet.

Mikko Hirvonen-Michel Perin - MINI Axion X Raid
Mikko Hirvonen-Michel Perin - MINI Axion X Raid
Peugeot is titelverdediger met de 3008 DKR en gaat deze verdedigen met opnieuw Stéphane Peterhansel, samen met Loeb, Sainz en Despres. Maar liefst acht MINI’s staan te trappelen met de ex WRC rijder Mikko Hirvonen Bryce Menzies, Yazeed Al-Rajhi, Orlando Terranova, Jakub Przygonski met onze landgenoot Tom Colsoul in de co-zetel, Boris Garafulic, Mohamed Abu Issa, Stephan Schott.  Bij Toyota zien we voormalig winnaar Nasser Al-Attiyah opduiken die Giniel de Villiers en Nani Roma zal vergezellen.


De route: een drietrapsraket met etappe 9 als hoogtepunt
 
Dakar 2017
Dakar 2017
"De route van de Dakar 2017 is een drietrapsraket", gaat Marc Coma verder. "Niet alleen vanwege de drie hoofdsteden die we aandoen: van Asunción via La Paz naar Buenos Aires. De moeilijkheidsgraad wordt opgebouwd richting de rustdag. Daarna komt er een schepje bovenop om uiteindelijk op het niveau te komen voor de Super Belén-etappe."

Die 9de etappe wordt de koninginnenrit van de Dakar 2017. Met een totale afstand van bijna 1000 kilometer waarvan 406 kilometer tegen de klok en voor 98 procent off-piste, inclusief de beruchte duinen van Fiambala.
"Dit wordt de zwaarste test voor de navigators, die een beslissende rol zullen spelen", beweert Coma verder.

Na de rustdag volgt de marathonetappe richting Salta, waarbij de deelnemers in Uyuni geen gebruik mogen maken van hun assistentie. Deel 1 (etappe 7) is 622 kilometer, waarvan 322 kilometer special, deel 2 (etappe 8) is 892 kilometer waarvan 492 kilometer tegen de klok. Op het menu staan duinen en canyons die nog niet eerder in de route opgenomen zijn geweest. Na die toch al lange marathonetappe volgt dan de Super Belén.Foto's: ASO / Dakar.com / Willy Weyens / MINI MotorsportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Dakar Rally Raid op donderdag 24 november 2016.
  • LTF

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons