van der Horst

Dakar-rijder Edwin Straver overleden

Edwin Straver
Edwin Straver
Motorrijder Edwin Straver is vannacht in het bijzijn van zijn geliefden overleden aan de gevolgen van de verwondingen die hij opliep in de voorlaatste etappe van de Dakar Rally. Edwin Straver is 48 jaar geworden en is na Paolo Gonçalves de tweede motorrijder die het leven laat aan de gevolgen van verwondingen opgelopen tijdens de editie 2020 van de Dakar.
  • LTF
De motorrijder uit het Brabantse Rijswijk kwam vorige week donderdag tijdens de elfde etappe van de Dakar Rally ongelukkig ten val. Daarbij brak hij de bovenste nekwervels en had hij ongeveer tien minuten geen hartslag. Na reanimatie werd Straver per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Riyad. Daar werd duidelijk dat hij niet meer bij kennis zou komen. Straver werd afgelopen woensdag naar Nederland overgebracht, waar opnieuw werd bevestigd dat de schade aan de hersenen te groot was. Vannacht bezweek Straver alsnog aan zijn verwondingen.
 
Edwin Straver werd op 12 april 1971 geboren in Almkerk. Hij komt uit een racefamilie – zijn vader Anton is voormalig motorracer – maar zijn hart lag bij het zand. Motorcross en enduro vond hij veel leuker dan wegracen. Zijn eerste rally-raid was de Erzberg Rodeo in 2012. In 2016 kwam de Dakar Rally in beeld. Straver moest zijn debuut echter een jaar uitstellen, omdat hij in de Merzouga Rally ten val kwam en zich zodoende niet kon kwalificeren voor de Dakar. In 2018 was het wel zover. Straver was in 2020 toe aan zijn derde Dakar. Hij reed de rally volledig op eigen kracht, zonder enige assistentie van monteurs of een serviceteam. Vorig jaar won hij het klassement voor piloten die instaan voor eigen assistentie.
Straver was erop gebrand ook in zijn derde Dakar de finish te halen, de klassering was daarbij van ondergeschikt belang. In zijn laatste Dakar-etappe op woensdag reed hij richting een 27ste plaats.
 
Net tijdens deze Dakar benadrukte Straver een paar keer dat veiligheid voorop stond bij hem.
“Ik rem voor alles en ga niet over een duin als ik niet kan zien wat er achter zit”, zei hij daags voor het ongeval nog.
Straver was zich trouwens goed bewust van de gevaren van zijn sport. “We weten allemaal dat dit een risicovolle sport is, maar proberen zo min mogelijk na te denken over het feit dat het kan gebeuren. Ik probeer een veiligheidsmarge in te bouwen, maar ook dan kan er iets misgaan. Die risico’s accepteren we allemaal. Als je dat niet kunt, kun je beter thuisblijven”, zei hij na het overlijden van collega-motorrijder Paolo Gonçalves.
In het dagelijks leven was Straver als onderhoudsmonteur werkzaam. Hij had zijn eigen bedrijf in zijn woonplaats Rijswijk.

Langs deze weg wil de voltallige redactie van Autosport.be zijn medeleven betuigen aan familie en vrienden van Edwin Straver.

Foto: RallymaniacsDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Dakar Rally Raid op vrijdag 24 januari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons