van der Horst

Dakar: Rosberg X Racing wint na incidentrijke finale

Molly Taylor en Johan Kristoffersson
Molly Taylor en Johan Kristoffersson
De tweede manche van het Extreme E in Dakar zit erop en het is Rosberg X Racing die hun tweede winst op rij boekten. Johan Kristoffersson en Molly Taylor namen al snel de bovenhand, maar een rode vlag nadat twee van de vier finalisten uitvielen, zorgde ervoor dat de Zweed de puntjes op de i moest zetten tegen Veloce Racing van Stéphane Sarrazin en Jamie Chadwick, maar hij hield zonder problemen stand. Hoewel ze uitvielen mogen Kevin Hansen en Mikaela Åhlin-Kottulinsky de derde plaats voor JBXE claimen.
Johan Kristoffersson & Molly Taylor - Rosberg X Racing
Johan Kristoffersson & Molly Taylor - Rosberg X Racing
Het vierde team in de finale, Team X44, had nochtans geluk om de finale te bereiken. Tijdens de halve finale lag Sébastien Loeb in de eerste van twee rondes als derde, nadat Mattias Ekström voor ABT Cupra de leiding nam. Alles leek op een primeur, totdat het misliep voor het team en Jutta Kleinschmidt niet goed weggeraakte. Daardoor promoveerde Rosberg X Racing en Team X44 naar de finale. In de andere halve finale stond er geen maat op JBXE, maar voor de tweede plaats werd het wel een gevecht tussen Veloce Racing en Xite Energy Racing. Gezien Sarrazin pas als tweede in de wagen stapte, kon hij een beslissende move maken, waardoor hij en Chadwick hun eerste finale bereikten. Daarnaast werd er ook nog geracet voor de laatste drie plaatsen en daar ging de winst naar Segi TV Chip Ganassi Racing met Kyle LeDuc en Sarah Price, voor Andretti United Extreme E en Acciona | Sainz XE Team.

Start 2021 Extreme E Ocean Xprix
Start 2021 Extreme E Ocean Xprix
De finale daarentegen verliep heftiger, waarbij we twee wagens verloren bij het ingaan van de eerste bocht. Cristina Guttièrez raakte de wagen van Taylor waardoor haar rechterwiel krom stond. Ook bij JBXE verliep het slecht nadat de wagen van Åhlin-Kottulinsky een verhoogde zandstrook aantikte en zo de achterwielen paraplu eindigden. Gezien de wagen van de Zweedse het traject blokkeerde, besloot de wedstrijdleiding om de race stil te leggen en een staande herstart te nemen. Kristoffersson mocht het opnemen tegen Chadwick en de Zweed had geen probleem met de Britse, waardoor hij samen met Taylor hun tweede overwinning op rij nam. Voor Veloce Racing is dit een opsteker nadat zij amper konden rijden in Saoedi-Arabië, terwijl JBXE als derde aangewezen werd, gezien zij verder op het circuit waren geraakt dan Team X44.

Nu krijgen de racers en teams een lange rustpauze, gezien de eerstvolgende manche pas eind augustus zal plaatsvinden. Al zal het wel weer een primeur zijn, gezien zij als allereerste kampioenschap een race organiseren in Groenland.

Foto's: Extreme E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Rally Internationaal op zondag 30 mei 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Lac Rose.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons